Ramazan sofrası
Çerkez tatlısı Hamur yoğurma kabına sıvıyağ, un, yumurta, yoğurt, maden suyu ve kabartma tozunu koyup, hamur yapın. İkiye bölün. Bir hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, kakao ve fındık ilave edip yoğurun. Hamurları 1 saat dinlendirin. Merdane ile beyaz hamur açın. Kakaolu hamura rulo şekli verip beyaz hamurun kenarına koyun. Rulo sarın. 5 cm. boyunda olmak üzere bıçakla kesin. Bol kızgın yağda kızartın. Soğuk şerbete atıp çıkarıp, servis yapın.
MALZEMELER (10 kişilik) * 1 adet yumurta * Yarım çay bardağı sıvıyağ * Yarım çay bardağı yoğurt * Yarım çay bardağı maden suyu * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 2 su bardağı un * 2 çorba kaşığı kakao * 1 çay bardağı dövülmüş fındık * Kızartmak için sıvıyağ ŞERBETİ : * 2 su bardağı şeker * 2 su bardağı su * Yarım limon suyu
Elmalı buse Elmaları ayıklayın. Rendeleyip, ocakta şekerle hiç suyu kalmayacak şekilde pişirin. Soğutup, portakal kabuğu ekleyin ve karıştırın. Bir kapta yağ, yoğurt, kabartma tozu ve un ile birlikte hamur yapın. İyice yoğurun. Limon büyüklüğünde parça koparıp, elde açın. İçine 1 buçuk çorba kaşığı elmalı harç koyup, kapatın. Fakat birleştirmeyin. Hepsine aynı işlemi uygulayın. Tepsiye dizip, üzerine süt sürün, fındık serpin. 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Üzerine bol pudraşekeri serpin.
MALZEMELER (12 dilim) * 1 çay bardağı sıvıyağı * 1 çay bardağı yoğurt * 1 çay bardağı margarin * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 3,5 su bardağı un * 2 çorba kaşığı süt İÇİ: * 3 elma * 1 kaşık kakao * 1 kaşık şeker * Portakal kabuğu rendesi * 1 çay bardağı fındık * Pudraşekeri
Kocakarı gerdanı Yumurta, yağ, tuz, süt ve unu bir kapta yoğurun. Hamuru 2 saat dinlendirin. 4 adet beze yapın. Nişasta ile açın. Yufkanın üzerine ceviz serpin. Kenarlarından buruşturup 4 parmak genişliğinde oluncaya dek büzün. 10'ar cm. boyunda kesin. Tepsiye dizin. Bütün hamura aynı işlemi uygulayın. Yağ eritin. Sıcakken tatlının üzerine gezdirin. Isıtılmış 180 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Soğutun. Üzerine soğuk şerbet dökün.
MALZEMELER (6 kişilik) * 2 adet yumurta * 1 çay bardağı sıvıyağ * 1 tatlı kaşığı tuz * 1 su bardağı süt * 4 su bardağı un * Açmak için nişasta * 2 su bardağı ceviz * 2 su bardağı yeşil fıstık * 250 gram tereyağı * 2 su bardağı ceviz ŞERBETİ: * 4 su bardağı toz şeker * 3 su bardağı su * Yarım limon suyu
|