TÜSİAD kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının 55-56'ya çekilmesini önerdi. Dernek öneriye gerekçe olarak ortalama yaşam beklentisinin 69 yıl olmasını gösterdi.
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) emeklilik sistemi reformuna ilişkin raporunda, emeklilik yaşının "bugün için" 55-56 olması önerildi. TÜSİAD Sosyal İşler Komisyonu'na bağlı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Çalışma Grubu faaliyetleri çerçevesinde hazırlanan "Türk Emeklilik Sisteminde Reform: Mevcut Durum ve Alternatif Stratejiler" raporu, The Marmara Pera Oteli'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Raporda, Türkiye'de ortalama yaşam beklentisinin 69 olduğuna dikkat çekilerek, emeklilik yaşının "bugün için 55-56 olması" önerildi. İngiltere'de bulunan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın rapora ilişkin hazırladığı konuşma metni, Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Yalçındağ tarafından okundu.
VERGİ YÜKÜ AĞIRLAŞTI Ömer Sabancı, 1999 yılından bu yana sosyal güvenlik sistemine yönelik alınan tüm önlemlere rağmen kayıt dışı çalınmanın önlenemediği, sosyal sigorta kurumlarının finansman açıklarının büyüyerek sürmesinin durdurulamadığı ve bu kurumların kurumsal yapısıyla ilgili düzenlemelerin yetersiz kaldığını kaydetti. Mevcut sosyal güvenlik sisteminin kaynakların etkin, doğru kullanımını sağlayamadığını, yoksulluğu önlemede yetersiz kaldığını belirten Sabancı, kurumların artarak süren finansman açıklarının, makroekonomik dengeler ve temel ekonomik göstergeleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Sabancı, vergi yükü bakımından OECD ülkeleri içinde ilk sıralarda yer alan Türkiye'de, yüksek oranlı primlerin kayıt dışı çalışmayı teşvik edici bir etki yarattığını belirtti.