Petrol fiyatları patlıyor 10 şirketin cebi doluyor
Petrolfiyatlarındaki yükseliş dev petrol şirketlerine yaradı. Artan petrol fiyatları nedeniyle ülkelerin bütçeleri sıkıntıya girerken petrol şirketleri birer birer rekor kârlar açıklamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İngiliz petrol devi BP, 4 milyar dolarlık üçüncü çeyrek kârını açıklamış ve bütün dikkatleri üzerine çekmişti. Şirketin Başkanı Lord Browne, BP'nin 2.2 milyar dolarlık nakit yarattığını belirterek, bu paranın borsadaki BP hisselerini geri satın almak için kullanacakların açıklamıştı. Bir başka petrol devi ExxonMobil ise üçüncü çeyrek kârını 5.7 milyar dolar olarak açıkladı. ExxonMobil de nakit fazlasını hisse geri alımı için kullanacak. Bir diğer petrol şirketi ChevronTexaco da üçücü çeyrek kârını yüzde 62 artırarak, 3.2 milyar dolar kâra ulaştığını açıkladı. 56 dolara kadar çıktıktan sonra 50 doların altında inen petrol fiyatları ABD seçimler sonuçları ile ilgili beklentiler nedeniyle tekrar 52 dolar seviyesine çıktı. Şirketlerin açıkladığı kârlar ve petrol
fiyatlarındaki hareketliliğin, uzmanları petrol şirketlerini tartışmaya yönelttiği belirtiliyor. The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre petrol şirketleri artan gelirlerine karşın yeni kapasite artırımı yatırımlarına yanaşmıyor. Bu da artan talebi karşılayacak kapasite artırımının yapılmasına en büyük engel olarak gösteriliyor. Geçen yıl 81 milyar dolar net kâr açıklayan petrol devlerinin gelirlerinin 2005'te 108 milyar dolardan 138 milyar dolara çıkması bekleniyor.
YATIRIM SESİ YOK Şirketlerin kârları inanılmaz biçimde katlanırken, yatırım cephesinden ses çıkmıyor. Geçen yıl yeni yatırımlar için 63 milyar dolar harcayan petrol devlerinin bu yıl bu rakamı sadece 68 milyar dolara taşıyacakları iddia ediliyor. Kapasite artırma imkanı kısıtlı olunca talepteki artışlar daha sert fiyat hareketlerine neden oluyor. Büyük petrol şirketleri artan fiyatlar nedeniyle ulaştıkları gelirleri kendi hisselerini geri satın almakta kullanıyor. Habere göre OPEC ülkelerininü en büyük korkusu kapasitelerini artırdıktan sonra fiyatların çökmesi.