Son 21 ayın en yüksek toptan enflasyonu: Yüzde 3.2.
Ekim ayında tüketici fiyatlarındaki artış son 19 ayın en yüksek düzeyine çıkarak yüzde 2.22 oldu. Bu yükselişi Ramazan'la birlikte gıda ve giyimdeki fiyat artışı tetikledi. Yıllık TEFE de 15.48.
Toptan eşya fiyatlarındaki artış da son 21 ayın en yüksek düzeyine çıkarak yüzde 3.23 olarak gerçekleşti. Bu artışta da tarım fiyatları ve kamu mallarına yapılan zamlar belirleyici oldu.
Gıda ve petrole zam 'canavarı' uyandırdı
Ekimde benzin ve gıda fiyatlarındaki artışla TEFE yüzde 3.23'e TÜFE yüzde 2.22'ye fırladı. Toptanda yıllık artış yüzde 15.48 oldu.
Enflasyon, ekim ayında kötü bir sürpriz yaparak tüm beklentileri alt üst etti. Petrol ve gıda fiyatlarındaki olağanüstü artışla Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) yüzde 3.23, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 2.22 yükseldi. Yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 15.48, TÜFE'de yüzde 9.86'ya çıktı. Türkiye son 21 aydır TEFE'de bu kadar yüksek enflasyonla karşılaşmamıştı. TÜ- FE'de ise en son Mart 2003'te fiyatlar geçen ayki kadar artmıştı.
RAMAZAN ETKİLEDİ Yılın ilk on ayında fiyat artışları toptan eşyada yüzde 12.84, tüketici fiyatlarında yüzde 7.18 olarak hesaplandı. Bu arada, ekim ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 11.16, tüketici fiyatlarında yüzde 12.02 oldu. Ekim enflasyonunun yüksek çıkmasında Ramazan ayı nedeniyle gıda fiyatlarındaki geleneksel artışın etkili olduğu belirtiliyor. Halkın enflasyonu olarak bilinen Tüketici Fiyatları Endeksi'nde gıda fiyatlarının yüzde 3.6 fırladığı göze çarptı. Geçen ay benzine gelen yüzde 5.6'lık zamma bağlı olarak ulaştırma fiyatları da yüzde 3.7 arttı. Giyimde mevsimsel olarak yeni sezon ürünlerin vitrinlere çıkmasıyla, bu sektörde fiyatlar geçen ay ortalama yüzde 5.5 artış gözlendi. Tüm bu verilerin
özeti, TÜFE'deki yüzde 2.2'lik artışın alt dağılımında gizliydi. Artışın 0.9'u gıdadan, 0.5'i giyimden, 0.4'ü artık kronik hale gelen kira fiyatlarından, 0.3'ü benzine zam nedeniyle ulaştırmadan kaynaklandı. TÜFE'de yıllık enflasyon yüzde 9.86'a ulaşırken, yılsonundaki yüzde 12'lik hedeften sapma bu kötü sürprize rağmen beklenmiyor. TEFE'de yaşanan yüzde 3.23'lük yüksek artışın tarım ve petrol fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Yüzde 3.23'ün artışın 1.8'i imalat sanayiinden, 1.4'ü tarımdan oluştu.
PETROL POMPALADI TEFE içerisinde petrol ürünlerindeki zammı gösteren işlenmiş petrol ürünleri sektöründe fiyat artışı yüzde 6'yı buldu. Ancak asıl korkutucu olan tarım fiyatlarında yaşandı. Fiyatlarda yüzde 6.1'lik artış dikkat çekti. Ancak teorik olarak tarımda TEFE'de yaşanan yüksek artışın bir sonraki ayki TÜFE rakamını etkilediği göz önüne alındığında, uzmanlar önümüzdeki dönem için endişelenmeye başladı. TEFE'de ilk on ayda gerçekleşen yüzde 12.84'lük artış yılsonu yüzde 12'lik hedefin gerçekleşmesini de zora soktu. Çünkü geçen yılın kasım ayında aylık enflasyon yüzde 1.7, Aralık'ta yüzde 0,6 olmuştu. Bu arada, Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayiinde fiyat artışı, ekimde yüzde 1.4 düzeyinde gerçekleşti.