Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) bünyesinde 8-10 trilyon lira maliyetle 4 bin 785 dekar alana kurulacak organize tarım bölgesinde tamamen organik tarım yapılacağı, Adana'nın ''organik tarım üssü'' olacağı bildirildi..
AOSB Müdürü Vedat Kahyalar, yaptığı açıklamada,zengin topraklara sahip Çukurova'nın uzun yıllar başta pamuk ve mısır olmak üzere bilinçsizce yapılan tarım nedeniyle topraklarını yorduğunu, tarımda gelişime ayak uydurması için büyük bir hamle yapması gerektiğini kaydetti.
Bu amaçla Adana Valiliği önderliğinde hazırlanan proje ile AOSB bünyesinde Türkiye'de ilk organize tarım bölgesinin kurulmasına karar verildiğini ifade eden Kahyalar, şunları söyledi:
''Tarımın başkenti kabul edilen Çukurova bölgesinde başlatılan bu çalışma, özellikle AB sürecindeki Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Her biri 25 dekarlık 111 parselde tamamen organik tarım üretimi yapacak ve normal tarıma göre 5 kata kadar daha fazla ürün verecek bu bölge aynı zamanda organik tarım üssü olacak. Çünkü, bu kadar büyük ölçekte ve oluşturulan altyapı ile kurulan başka bir organize tarım bölgesi yok. Aynı zamanda çiftçinin okulu olacak, tarıma yön verecek bu bölgeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da büyük önem veriyor. Bölgenin temelini en kısa sürede atmak için çalışmalar yoğun şekilde sürüyor.''
Kahyalar, kesme çiçek de dahil, meyve-sebzecilik, tohumculuk, fidancılık gibi organik tarımın her kolunda üretim yapılacak bölgeye şimdiden büyük talep geldiğini bildirdi.
Kahyalar, tarımın önde gelen ülkelerinden İsrail'in de bölgenin tamamına talip olduğu yolunda haberler geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
''Antalya'daki seracılar ısrarla kendilerine yer ayrılmasını isterken, son günlerde önemi daha da anlaşılan organik ürünlerin gündemde olması nedeniyle yöre çiftçileri de projenin bir an önce hayata geçmesini bekliyor. Ar-ge bölümünün de bulunacağı bölge faaliyete geçtiği anda sadece yöre çiftçilerine değil, buradan yararlanacak bilim adamları aracılığıyla yurt geneline de hizmet verebilecek.''
Çukurova'da tarımın gelişimi ve istihdam için umut haline gelen Organize Tarım Bölgesi'nin 8-10 trilyon lira arasında maliyetle kurulabileceği de bildirildi.
Vali Cahit Kıraç başkanlığında yürütülen projeye, Çukurova Üniversitesi, DSİ, Köy Hizmetleri ve diğer kamu kuruluşları destek veriyor.