Reel faizi bu ortamda kalıcı olarak düşürmek imkansız
Paranın patronu Süreyya Serdengeçti, faiz indirimiyle reel faizin düşürülemeyeceğine dikkat çekerek, "Mevcut ortamda reel faizleri henüz kalıcı olarak düşürmek mümkün değil" dedi.
Paranın patronu Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, mevcut ortamda kısa vadeli faiz oranlarını düşürerek, faizler genel düzeyini ve reel faiz oranlarını henüz kalıcı olarak aşağı çekmenin mümkün olmadığını söyledi. Geçen 2 yılda ekonomideki olumlu gidişat ve enflasyonda katedilen yol reel faizleri 15, piyasada yıllık faizleri ise 45 puan düşürdü. Ancak Türkiye'de reel faiz hala yüzde 14 seviyesinde. Serdengeçti, milletvekillerine ekonomik göstergelerle ilg i l i brifing verdi. Serdengeçti, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi ve tahminlerine uygun olarak faizleri düşürebileceği, yükseltebileceği ve değiştirmeyebileceğini anımsatarak şunları söyledi: "Ancak bugün için Merkez Bankası faizleri ile faizler genel düzeyi arasında olması gereken aynı yönlü ilişki giderek güçlenmesine rağmen henüz arzu edilen biçimde tesis edilebilmiş değildir. Bu nedenle Merkez Bankası faiz oranlarını düşürürken faizler genel düzeyinin yükseldiği ve değişmediği dönemler olmuş; yine bazı dönemlerde faizler genel düzeyi Merkez Bankası'nın faiz oranlarının
altında seyretmiştir. Dolayısıyla mevcut konjonktürde kısa vadeli faiz oranlarını düşürerek, faizler genel düzeyini ve reel faiz oranlarını henüz kalıcı olarak düşürmek mümkün değildir."
BANKACILIKTA REFORM TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na ekonominin performansı, para politikası ve YTL konusunda bilgi aktaran Başkan Serdengeçti, 78 sayfalık sunuşunda, çarpıcı tablolar ortaya koydu. Başkan'ın satırbaşı mesajları şöyle:
Verimlilik: Kar marjları düştü. Üreticiler maliyet kontrolüne yöneldi. Verimlilik artışı rekabetin en önemli unsuru haline geldi. Devalüasyonla rekabet gücü kazanılamaz.
Tüketim: İç talep artışına dikkat edilmeli, tüketimdeki canlanma kontrollü olmalıdır. Tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki reel artış son dönemde yavaşladı.
Kur politikası: Dalgalı kur rejimini benimseyen ülkelerde ödemeler dengesi sorunu gözlenmemiştir. Banka piyasadaki arz fazlasını gözeterek 2003 ve 2004'te 15 milyar dolar almıştır.
Sürdürülebilir büyüme: Yüksek sürdürülebilir büyüme için "bankacılık ve vergi reformu" ile iyi yönetişim ilkeleri hayata geçirilmelidir.