Vergi oranlarında indirim planı IMF'nin de görüşlerini açıklamasıyla farklı boyut kazandı. IMF, KDV oranlarında indirime karşı çıkarken, denetim birimlerinin birleştirilmesini istedi.
Üçyıllık yeni ekonomik programın önemli ayaklarından birini oluşturan "vergi idaresi reformu" ve "vergi oranlarında indirim planı" IMF'nin de görüşlerini açıklamasıyla farklı boyut kazandı. IMF, KDV oranlarında indirime karşı çıkarken, denetim birimlerinin birleştirilmesini istedi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "Yılbaşından önce gerçekleştireceğiz" dediği vergi indirimi için alternatif senaryolar üzerinde çalışılıyor.
* KDV oranlarının 3 puana kadar aşağıya çekilmesi, * Oranların 1'er puan indirilerek 3 yıla yayılması, * Eğitim ve sağlık hizmetleri gibi kitlesel yansımaları olan gruplarla sınırlı kalmak üzere KDV indirimine gidilmesi seçeneklerini ele alan IMF uzmanları, "KDV'de yapılacak indirim ciddi gelir kayıplarına yolaçar. KDV indirimi için acele etmeyin. Zaten, tam üye olmayı hedeflediğiniz AB ülkelerinde de KDV oranları yüzde 15'ten başlıyor. Bu nedenle fazla marjınız yok" dediler. IMF, 2005 yılı başında yüzde 30 olarak uygulanması beklenen Kurumlar Vergisi oranının 3 yıl içinde yüzde 27 ve altına çekilmesine, Gelir Vergisi'nde, vergiye tabi kazanç dilimlerinin artırılıp oranların indirilmesine, "Mali dengeleri bozmaması ve takviye gelir kaynakları yaratılması" kaydıyla yeşil ışık yaktı.
İDARİ YAPIDA DEĞİŞİM ZOR Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulmasına ilişkin kanun tasarısı gerek Maliye gerekse IMF çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı'nın iç dengeleri geleneği olan kurulların organik olarak birleştirilmesine engel teşkil ediyor. IMF'nin de "Denetim birimleri birleştirilmeli" görüşünü Maliye'ye ilettiği belirtiliyor.