|
|
|
|
Alkol alıyorsanız enginar yiyin
Karaciğer hastalıklarında, protein ve enerji açısından dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Özellikle enginar, antioksidan özellikleri nedeniyle tedavide yararlı oluyor
İÇ Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Azizağaoğlu, karaciğer sağlığını koruma yolları hakkında önemli bilgiler verdi. Daha az yağlı beslenme modelini oluşturmanın gereğininin önemini belirten Dr. Azizağaoğlu, özellikle alkol kullananların bol bol enginar yemesini tavsiye ederek, şunları söyledi: "Karaciğer, vücut ağırlığının 40'ta birini oluşturduğu için vücudun en büyük organıdır. Bu nedenle hem büyüklüğü hem de yerleşim yeri itibariyle gördüğü fonksiyonlar nedeniyle çok önemli bir organdır. Vücuttaki protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, ilaçların ve birtakım elementlerin vücutta işlem görebilmesini sağlar. Karaciğer yenilenme özelliği olan bir organdır. Ancak buna destek birtakım beslenme modelleri oluşturmak gerekir. Karaciğer sağlığını korumak için alkolden mümkün olduğunca uzak durmak şarttır. Tabii daha az yağlı beslenme modeli oluşturmak önemlidir. İyi beslenemiyorsak, zaman zaman multivitamin takviyeleri yapmak gerekir. Suda eriyen B ve C vitaminleriyle, antioksidan özellikleri nedeniyle A ve E vitaminlerini dışarıdan takviye etmek önemlidir.
YASAKLI YİYECEKLER Siroz ve sarılıkta öncelikle alkol kullanmamak gerekir. Karaciğeri etkileyen ilaçlardan da uzak durulması çok önemlidir. Sirozun ileriki aşamasında bitkisel proteinler daha kolay tolere edildiği için hayvansal proteinlere nazaran daha çok tercih edilir. Tuz ve sıvı kısıtlaması da doktor kontrolünde yapılabilir. Karaciğer hastalıklarında, protein ve enerji açısından dengeli beslenme çok önemlidir. Çünkü kısıtlaması sadece çok ileri karaciğer yetmezliğinde uygulanır. Onun dışında, kişinin günde 40 ile 60 gr protein alması karaciğer fonksiyonları açısından çok önemlidir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|