|
|
|
|
|
|
Türkiye'de sinsice yayılan yeni tehlikenin adı 'KOAH'
Türkiye'de sinsi şekilde yayılan yeni tehlikenin adı: KOAH. Bu kronik akciğer hastalığı hakkında, Türkiye'deki en kapsamlı araştırmayı tamamlayan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirtti. Dünyadaki ölüm nedenleri sıralamasında, üçüncü sıraya oturan hastalığın oluşmasındaki en önemli etken ise, sigara içimi
Türkiye'de sinsi şekilde yayılan yeni tehlikenin adı: KOAH. Bu kronik akciğer hastalığı hakkında, Türkiye'deki en kapsamlı araştırmayı tamamlayan Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirtti. Dünyadaki ölüm nedenleri sıralamasında, üçüncü sıraya oturan hastalığın oluşmasındaki en önemli etken ise, sigara içimi Akciğerleri vurarak, kişiyi hayatının sonuna kadar acıya mahkum eden, sinsi ve öldürücü bir hastalık olan KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), genellikle 40 yaş üstü yetişkinlerde ortaya çıkıyor. Hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan KOAH, zaman içinde kötüleşen ilerleyici bir akciğer hastalığı. Genellikle kronik bronşit ve amfizem ile karıştırılan hastalığın en önemli belirtileri; uzun süreli öksürük, balgam ve nefes darlığı.
TEDAVİSİ PAHALI Yapılan araştırmalara göre, dünyada yaklaşık 600 milyon KOAH hastası var ve her yıl 3 milyon KOAH hastası ölüyor. 2020'ye kadar bu sayının, yılda 6 milyonu bulacağı belirtiliyor. Dünyada bu hastalıkla ilgili çeşitli araştırmalar yapılırken, Türkiye'de ise sağlıklı bir karşılaştırma yapılacak resmi veri bile yok. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı da hastalığa karşı ilgisiz. KOAH hastalığına ilişkin, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı araştırmayı bu yıl tamamlayan Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Türkiye'de yaklaşık 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve bunlardan yüzde 90'ının hastalığını bilmediğini belirterek, "Ne yazık ki devlet böyle bir sorun olduğunu bilmiyor. Sağlık Bakanlığı'nın elinde yeterli veri yok. Hastalık, ölüm nedenleri sıralamasında üçüncü sıraya oturdu bile. KOAH hastasının tedavisi oldukça pahalıya mal oluyor. Tedavide oksijen takviyesi büyük rol oynuyor. Son derece pahalı bir işlem. Yıllık tedavi maliyeti bin 500 dolar. Bu 5 milyon hasta için, 16.8 katrilyon lira. Türkiye bütçesinin 10'da biri" diye konuştu.
ACİL EYLEM ÇAĞRISI Hastalık konusunda, bilinçlendirme çalışmaları yapmak üzere kurulan Global Inisiative of Lung Disease (GOLD) Grubu'nun Türkiye sorumlusu olan Prof. Dr. Kocabaş, basit bir solunum testi ile kolaylıkla teşhis edilebilen KOAH hakkında yetkili makamları uyaracaklarını belirterek şöyle konuştu: "17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde düzenleyeceğimiz basın toplantısında acil eylem çağrısında bulunacağız. GOLD Grubu'nun resmi web sitesi olan www.goldcopd.com'dan detaylı bilgi almak mümkün. Bu hastalığın Türkiye'deki yaygınlığı konusunda yapılmış çalışma hemen hemen yok gibi. Elimizde sadece dört veri var. Bir kısmı oldukça eskiye uzanıyor. İlk çalışma, 1976'da Ankara Etimesgut'ta yapılmış. Bu çalışma, toplumdaki 40 yaş üstü kişilerin yüzde 13'ünün KOAH olduğunu gösterdi. Elimizdeki ikinci veri, tüm Türkiye'de kronik bronşit, amfizem ve astım ile ilgiliydi. 1965-1995 yılları arasındaki değişime bakıldı. 30 yıllık süreç boyunca, Türkiye'de tüm hastanelere yatan hasta sayısının dört kat arttığı gösterildi. Ama ölümler ise, bu kadar artmamış. Üçüncü veri, son bir yıl içinde Türkiye'deki KOAH yaygınlığının saptanması için, Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortaklaşa çalışıyor."
5 MİLYON HASTA VAR Bu çalışmanın sonuçlarının henüz resmi olarak açıklanmadığını belirten Prof. Dr. Kocabaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de KOAH'ın, ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada olduğu görüldü. Koroner arter hastalıkları ve beyin felcinden sonra KOAH üçüncü sıraya yerleşmiş. Eldeki en son veri ise, bizim çalışmamız. Adana'da yürüttüğümüz uluslararası bir çalışma. Adana'daki üç yerleşim biriminde yapıldı. Aralık 2003'de başladık, ocak 2004'te bitirdik. Katılan ülkeler; Çin, Türkiye ve ABD. Bu çalışmanın sonuçlarını 17 Kasım Dünya KOAH Günü'nde açıklayacağız. Topladığımız verileri ABD'ye gönderdik. Bu çalışma bize, Türkiye'deki 40 yaş üstü her beş yetişkinden birinde KOAH olduğunu gösterdi. Türkiye'deki KOAH'lı sayısı, sanıldığı gibi 3 milyon değil, 5 milyon. Her yıl 25 bin hasta, KOAH yüzünden ölüyor. Hastaların yüzde 90'ı hasta olduğunu bilmiyor. ABD'den çalışma sonuçlarının değerlendirmelerini bir ay içinde alacağız."
|
|
|
|
|
|
|
|
|