Çin istilasına karşı ayaklandık DTÖ'nün gündemini değiştirdik
İHKİB Başkanı Orakçıoğlu: Türkiye dahil 52 ülkenin girişimiyle Dünya Ticaret Örgütü, kotaların 2007'ye ertelenmesini resmi gündemine aldı.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu, Çin'in önündeki kota engelinin kalkacağı 1 Ocak 2005'i iki yıl erteletmek için yaptıkları girişimlerde önemli kazanımlar elde ettiklerini bildirdi. Orakçıoğlu, "İstanbul Deklarasyonu'yla başlayan girişimimiz, Brüksel ve Cenevre'de topladığımız 52 ülke tekstil-konfeksiyoncularının zirvesiyle sürdü. Sonunda, Çin'in önüne bir süre daha fren konulması konusunu Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) gündemine aldırdık" dedi. Süleyman Orakçıoğlu, 1 Ocak 2005'ten itibaren kotaların kalkmasıyla Çin ve onun gibi arkasına çok ucuz iş gücünü almış birkaç ülkenin dünya hazır giyiminde "monopol" olmayı hayal ettiğini belirterek, şöyle konuştu: "DTÖ'nün 10 yıl önce aldığı kararın 2005'te devreye girmesi, Türkiye dahil, tekstil-konfeksiyon alanında iddialı birçok ülke için tam anlamıyla bir tehdit niteliğindedir. Özellikle Çin'in monopol' durumuna gelmesi, dünyada tekstil-konfeksiyon sektöründe çalışan milyonlarca insanın işsiz kalması sonucunu doğuracaktır. Tüm bunları dikkate alarak, İstanbul'da gerçekleşen Eurotatex toplantısını fırsat bilip, Çin tehlikesine dikkat çekmek amacıyla bir İstanbul Deklarasyonu' yayınladık."
ARKASINI GETİRDİK Süleyman Orakçıoğlu, 52 ülkenin tekstil-konfeksiyon örgütlerinin imzaladığı İstanbul Deklarasyonu'yla yetinmediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Brüksel'de ev sahipliğini yaptığımız bir zirve topladık. ABD'den İtalya'ya kadar toplam 52 ülkeyle birlikte bu zirvede yaklaşan Çin tehlikesinin bize verebileceği zararları irdeledik. Aynı zirveyi en son DTÖ'nün merkezinin bulunduğu Cenevre'de yaptık. Amacımız, DTÖ'nün Çin konusunu yeniden gündemine alması ve bizim de orada haklılığımızı anlatabilmemizdi."
BİR İLKİ BAŞARDIK DTÖ'de konunun yeniden resmi gündem olabilmesi için bazı ülkelerden başvuru yapılması gerektiğini hatırlatan Orakçıoğlu, şöyle devam etti: "Maritus, Sri Lanka ve Bengladeş'i DTÖ'nün Çin'i yeniden görüşme talebinde bulunması için ikna ettik. Onlar başvuruyu yaptı. Sonuçta DTÖ, 1 Ekim 2004'te toplanan Mal Ticaret Konseyi'nin resmi gündemine Çin konusu alındı. Böylece DTÖ'de bir geleneği de yıkmış olduk."