Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
AB Genel Sekreteri Sungar, müzakere sürecinde yaşanacakları SABAH'a anlattı. Sungar, "Asıl kıyamet, içerde özel sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak müzakerelerde çıkacak" dedi.
AB Genel Sekreteri Murat Sungar, İlerleme Raporu'ndan sonra hem AB'yle, hem de içerdekilerle çetin bir müzakere dönemi başlayacağını söyledi. AB İlerleme Raporu'nun açıklanmasından sonra gelinen noktayı SABAH'a değerlendirdi. Sungar'a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
* AB Komisyonu'nun Türkiye Raporu hakkında ne düşünüyorsunuz? Rapora şaşırmadık, zaten beklentimiz de bu yöndeydi. Bilinmesi gereken, şimdi fevkalade kritik bir dönemdeyiz. Müzakereler çetin geçecek ama, AB ile olanlar değil, Türkiye'nin kendi içindeki müzakerelerden bahsediyorum. Bakanlıklar arası, özel teşebbüs ile devlet arası, sivil toplum örgütleri ile devlet arası müzakereler çetin geçecek. Çünkü daha evvel, herkesin ortak bir hedefi vardı, AB ile müzakerelerin başlamasıydı. Bu süreç başladıktan sonra hedefler ayrılacak, çakışacak. Dolayısıyla süreç daha komplike olacak.
* Üyeliği askıya alma ihtimali var mı? Bu ihtimal, raporda yazılsa da, yazılmasa da var. Askıya almak istedikleri zaman yazılı bir belgeye ihtiyaçları yok, bin bir tane yolu var, örneğin oyalama yöntemi ile yapabilirler. Fakat tabii ki bunu yazmaları menfi bir durum.
* Türkiye'nin AB bağlamında beklenti çıtası çok yüksek. Bu durumun müzakere sürecine etkisi ne olur? Beklenti gerçekten çok yüksek, durum böyle olunca, en ufak bir olumsuzlukta hayal kırıklığı da o kadar derin oluyor maalesef. Fakat müzakereler başladığında, Türkiye'nin ayağı daha çok yere basacaktır. Fevkalade zor başlıklar var, örneğin bir çevre konusunun milyarlarca dolarlık maliyeti olacak. Bunlar ortaya çıktığı zaman, biz hiç olmazsa AB tarafından kabul edilmiş, fakat bir takım kriterleri kolayca yerine getiremeyen bir ülke olacağız, ki bu da çok normal. Dolayısıyla bu süreç 10 seneye yayılınca, çok büyük kırılma noktaları olmayacaktır.
* Türkiye'nin bu yeni dönemi ve değişim sürecini nasıl değerlendirmesi lazım? Nasıl siyasi kriterlerde Türkiye yapması gerekenleri yaptıysa, diğer kriterlerde de yeniden yapılanma Türkiye'ye çok şey kazandıracaktır. AB bizi almaktan vazgeçerse ne yapacağız? Geriye dönüp işkenceyi mi daha fazla yapacağız, gözaltı süresini mi arttıracağız? Yapılan her şey Türk insanı için kazançtır. Öyle durumlar olabilecek ki, AB'ye ayak uydurmak Türkiye'de büyük sosyal sıkıntıya sebep olabilecek. Zaten müzakere o noktada ortaya çıkıyor, geçiş sürelerini alma konusu gündeme geliyor.
* Bu süreçte özel sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği olacak mı? Türkiye kendisine müzakere konuları için pozisyon hazırlayacak. Asıl kıyamet orada kopacak, özel sektörün, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin bir şekilde işin içine girmeleri gerekecek. Örneğin çevre meselesine baktığımız zaman, özel teşebbüsün büyük bir kısmı uygulamalara karşı çıkacaktır, çünkü ilave yatırım gerekecek, masraflar artacak. Yapılan herkesi memnun etmeyeceği, hatta bazı kesimleri çok olumsuz etkileyebileceği için her sese de kulak vermek imkansız. Bunlar baş müzakerecinin sağlayacağı dengeler.
Didem ÖZKAN İÇÖZ
|