kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
1000 genç yetiştirilecek
Başbakan'ı uçakta yakalıyoruz
10 soruda Türkiye'nin üyelik yolu
'Bu bir sonuç değil, başlangıç'
Talat: 'Evet'in meyvesi
Denktaş: Kırmızı ışık yakılabilir
17 Aralık öncesinde imaj atağı
Son anda Roma statüsü için söz verdi

1000 gence iş

Erdoğan müzakereleri yürütmek için iyi eğitim görmüş bin gençten oluşan dev bir ekip oluşturacak.

Başbakan Erdoğan AB ile yaşanacak karmaşık sürecin Türkiye'ye çok şey öğreteceğini söyledi ve ekledi: Türk yönetici kadroları şu ana kadarki yaşananlardan dahi pek çok şey öğrendi.

Başbakanın iyi eğitimli gençlere de bir müjdesi var: Müzakerelerin yürütüleceği 31 ayrı başlık için birer masa oluşturulacak. Bin genç istihdam edilip müzakere masalarında çalışacak.

Denetim faydalı
Başbakan AB Komisyonu'nun önerdiği askı şartlı denetim mekanizmasından rahatsız olmuş ama bir yandan da şöyle diyor: Bazı yasaları böyle daha hızlı çıkarırız.



1000 genç yetiştirilecek

Başbakan'ın müzakere formülü net: İyi eğitim görmüş 1000'e yakın genci yetiştirip araziye süreceğiz. Bu gençler aynı zamanda geleceğin siyasetçileri, diplomatları olacak.

Tayyip Erdoğan keyifli. Avrupa Parlamento'sunda alkışlarla bölünen bir konuşma yapıp, ardından her şeye rağmen "müzakereler başlasın" diyen İlerleme Raporu'nu koltuğunun altında alıp Ankara'ya dönüyor. "Nereden nerelere geldik" diyor Erdoğan. Söz ettiği kendisi değil, Türkiye: "Eskiden Avrupa Parlamentosu'nda bir tek olumlu oy bulamazdık. Şimdi bize olan ilgiyi gördünüz. Muhalif milletvekilleri bile soru sorarken yumuşak bir üslup kullandı dün. Oysa geçmişte bu parlamento hep bizi eleştirirdi. 6 ay önce bize yönelik "denetim mekanizması"nın kaldırılması için yapılan oylama, 148'e 4 lehimize sonuçlandı."

RAPOR İSTİHBARATI
Başbakan, Türkiye'nin Avrupa'da yükselen profilinden memnun. Genel hatlarıyla "dengeli" diye tanımladığı İlerleme Raporu'ndan da. Ama raporda pek "hoşnut olmadığı" yönler olduğunu da gizlemiyor. Rapor açıklanmadan bir gece önce telefona sarılıp Romano Prodi, Kostas Karamanlis, Tony Blair ve Belçika başbakanı Guy Verhofstadt'ı aramış. "Raporun gidişatı konusunda aldığımız istihbari bilgileri değerlendirerek irtibata geçtik" diyor. "Sonuca bakınca faydalı oldu." Raporda Erdoğan (ve Ankara'yı) memnun etmeyen unsurların başında Türkiye'deki ilerlemeleri değerlendirecek "monitoring" (gözlem) mekanizması var. Başbakan bir taraftan rahatsız oluyor, diğer taraftan da Avrupa iç kamuoyunu düşünerek "anlaşılabilir" buluyor bu talebi. "Hatta çıkarmak isteyip de fırsat bulamadığımız bazı yasaları ele almak için faydalı da olabilir" diyor. Söz ettiği CMUK, Dernekler Yasası, Vakıflar Yasası ve "fikir özgürlüğüne dair bazı pürüzlerin giderilmesi." İlerleme Raporu'ndaki "gerekirse müzakereleri askıya alma" konusunu hatırlatıyoruz. "Bu her ülke için geçerli" diyor Başbakan. Bir gün önce Strasburg'daki basın toplantısında "Türkiye'de ihtilal olursa askıya alınır" demişti. Şimdi konuyu açıyor: "Avrupa Birliği demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi belli normlar üzerine kurulmuş. Adamların iç kuralı bu. Haklı olarak onların dışına çıkarsanız gelemezsiniz diyorlar." "Tüm bunlar bugünden yarına olacak değil." Ama Erdoğan bizzat "müzakere sürecinin" kendisinin Türkiye'ye bir şeyler katabileceği görüşünde. "Masada olunacak, masadan kalkmak hiçbir çözüm getirmez. Her şeyden tatmin olmayabilirsiniz ama dostluğu geliştirmek zorundasınız." Peki kim yapacak bunu? Kim gidip çatır çatır Brüksel'de müzakere edecek, on binlerce sayfalık Avrupa müktesebatını bakanlıklar ve bürokrasiye uyarlayacak? Başbakan'ın kafasındaki formül net: "Yurtiçi ve yurtdışında eğitim görmüş 1000'e yakın genci alıp süratle yetiştirip araziye süreceğiz. Bu müzakere kabiliyeti olan, iyi eğitim görmüş gençler geleceğin siyasetçileri, diplomatları olacak. Biz bu süreçte çok şey kazandık."

CHİRAC'A BİRAZ KIRILMIŞ
Peki ya siz Sayın Başbakan? Siz de bu süreçte Sylvio gibi, Kostas gibi yeni dostlar kazanmış gibisiniz... Avrupalı liderlerle arasındaki kişisel ilişkiyi soruyorum. "Blair'le de çok iyi anlaşıyoruz. Schröder'le de öyle bir hukuk gelişti" diyor. Ama herhalde Türkiye'nin Aralık sürecindeki "kabusu" haline gelen Jacques Chirac da bu "dostlar" listesine dahil olamaz? Başbakan ısrarla Chirac'la da iyi bir kimya yakaladığını söylüyor. Birebir toplantılarda çok yakınlarmış. Belli ki İlerleme Raporu'na giden süreçte Fransa'nın tutumuna biraz "kırılmış." Ama Erdoğan, Aralık zirvesine beş kala Fransız liderle arayı bozmaya hiç niyetli değil...

'EKONOMİSTLER!'
Ekonomiden, piyasadan, medyadan söz ediyoruz. "Mecaz"ı seven Erdoğan, bir gün önce Strasburg'daki Türklerle toplantısında "Artık cebinizdeki para adeta güneşte bırakılmış bir kartopu gibi erimiyor" demişti. Oysa ekonomistler, cari açık ve dış borç nedeniyle 2005'in zor olacağını söylüyor. Bunu hatırlatınca başbakan "ekonomistler!" diye gülüyor. Belli ki ekonomistlere olan güveni medyaya olan güveni kadar. Piyasa ve ekonominin durumunu ölçmek için, ekonomistler kadar "pratisyenlere" yani iş dünyası ve hayatın içinden çıkmış insanların yorumlarına değer veriyor. Ekonomide vardığı sonuç 2005'in iyi olacağı yolunda. Ankara'ya yaklaşıyoruz. Acaba, İlerleme Raporu'nu ailesiyle paylaşabildi mi? Başbakan Strasburg'dayken koşuşturmaktan ne eşi Emine Hanım'ı ne de ABD'deki kızlarını arayabilmiş. Bir tek Harvard'da masterını tamamladıktan sonra Dünya Bankası'nda staj yapan oğlu Bilal aradığında kısaca konuşabilmiş. "Raporu kutladı. Havayı aktardı" diyor.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Asıl kıyamet içerdeki müzakerelerde kopacak
 Başörtü farz, çarşaf yok
 Futbol futbol değilmiş!
 Oğuzhan Beyaz'a stent takıldı
 Almanya'dan Türk yazara ödül
 Peygamber resmi için suç duyurusu
 KPSS sorularının açıklanma kavgası
 At arabasıyla barış yolculuğu
 Osman Öcalan yandaşına infaz
 Asena adına park
 Çakıcı önümüzdeki hafta iade edilebilir
 Milas açıklarında 5.2'lik deprem
 İsrail'de Osmanlı rüzgârı esiyor
 Türk şoförlere silahlı saldırı
ERDAL ŞAFAK
Ahlak ve siyaset
Bir süredir Türkiye'deki Fransız...
ÖMER LÜTFİ METE
Kimin gurur tablosu?
Avrupa basınında çıkan bu...
UMUR TALU
"Sol"la muhabbet!
Belki herkesin ağız tadına layık...
Günahını almışlar
Saddam Hüseyin'in, kitle imha silahı olduğuna dair herhangi bir kanıt...
İsrail'i Mısır'da vurdular: En az 30 ölü 114 yaralı
İsrailliler'in bayram tatiline gittiği Sina Yarımadası'ndaki üç...
Tuncay'a makas
Tuncay'a makas
Milli Takımlar Teknik Direktörü Ersun Yanal, Kazakistan maçının...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.