2005 bütçesini hazırlamaya başlayan hükümet, memura yüzde 10 oranında zam yapabilmek için şimdiden bir katrilyon liralık ek kaynak aramaya başladı.
Hükümet 2005 bütçesinde kamu çalışanlarının maaş ve tedavi giderleri için 34.2 milyar Yeni Türk Lirası (YTL) ödenek planlandı. Ancak 2005 yılında memur maaşlarında hedef enflasyonu aşan oranda zam sözü verilmesi, ek kaynak ihtiyacını da gündeme getirdi. Toplu görüşmelerdeki zorlu pazarlıkların ardından hükümet, memura yıllık bazda toplam yüzde 8.2 olarak öngörülen maaş zammının, 1.8 puan artırılarak yüzde 10'a yükseltilebileceği mesajını vermişti. Bu 1.8 puanlık ilave zammın maliyeti ise yaklaşık 550 trilyon lira olarak hesaplandı.
İLAVE ARTIŞIN FATURASI 1991 yılından sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilmesinin bütçeye 300 trilyon lira, emeklilere de yansıtılacak derece farkının ise 150 trilyon lira yük getireceği hesaplandı. Böylece ilave maaş artışı ve derece ilerlemesinin bütçeye faturası 1 katrilyon liraya ulaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile memurlara yansıtılacak zam oranları da farklılaştırılacak. Hükümetin, özellikle ilk icraat yılı olan 2003 yılında denediği model 2005'te de kullanılacak. Maaş artışlarında ağırlıklı olarak "taban aylığı katsayısı" esas alınacak. Bir tür seyyanen zam olanağı veren bu düzenleme ile düşük dereceli memurun maaşı oransal olarak daha yüksek, üst dereceli memurun maaşı ise daha az artacak. Yüksek dereceli memurda maaş zammı yüzde 8-9 aralığında kalacak. Düşük dereceli memurun maaşı ise yüzde 13'ü bulacak.
YATIRIMLARDA İSTİSNA IMF ile ilişkilerin belirleyici faktörü haline gelen faiz dışı fazla hedefinde ise müzakereler sürüyor. IMF'nin, yüzde 6.5 faiz dışı fazla oranından taviz vermemesi karşısında, hesaplama biçiminde değişiklik için çalışılıyor. IMF-Dünya Bankası Yıllık toplantıları öncesinde Ankara'da yapılan görüşmelerde 2005 yılı için yüzde 6 faiz dışı fazlaya ulaşıldığını belirten Maliye yetkilileri, "GSMH'ye göre yarım puanlık gayret gerekiyor. Ancak IMF'den de özellikle dış proje kredili yatırımlar için esneklik bekleniyor. Yani bazı yatırım harcamaları faiz dışı fazla hesabında dikkate alınmayabilir" dedi.