Gelişmekte olan ülkelerden ayrılacağız' Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nun finans çevrelerinden son derece olumlu tepkiler aldığını belirterek, "AB üyelik süreci artık, Türkiye'yi diğer gelişmekte olan ülkelerden hızla ayıracak. Türkiye yükselen piyasa dediğimiz ülkeler kategorisinden, çok farklı bir kulvara hızla girmiş olacak'' dedi. Babacan şöyle devam etti: "Bir ülkedeki genel güven ortamını yansıtan faiz seviyesi ve özellikle de Euro ve dolar bazındaki borçlanmaların üzerindeki faiz seviyesi başta olmak üzere,Türkiye'nin bugünkü göstergelerine bakıldığında, zaten şu anda bile AB'ye tam üye olan 10 ülkenin pek çoğunun müzakerelere başladığı tarihteki göstergelerinden daha iyi bir noktada olduğumuz görülecek." Babacan, üzerinde çalıştıkları 3 yıllık Ekonomik Programın, AB'nin müzakere tarihi konusunda karar vereceği 17 Aralık'tan önce bütün detaylarının açıklanmış olacağını da sözlerine ekledi.
Tüzmen: Sözlüyüz nişan 17 Aralık'ta Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "AB ile sözlendik, 17 Aralık'ta da nişanlanacağız'' dedi. 1. Ulusal Deri Sempozyumu'na katılan Tüzmen, Türkiyeile AB arasındaki 40 yıllık ilişkinin hiç olmazsa adının konduğunu belirtti. Bakan Tüzmen, şunları söyledi: ''Ben sözlendik diyorum. 17 Aralık'ta da nişan yapacağız. Görüşmeler uzun sürdüğü için müstakbel kayınpederin kafası biraz karışık. Ama sonuçta hep beraber bu evliliği yapacağız."
Şener: Artık büyük sorumluluk AB'de Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Olayı satır satır virgülüne kadar dikkate alıp birtakım değerlendirmelere gidersek muhtemeldir ki çok farklı sonuçlara ulaşabiliriz. Burada önemli olan raporun müzakerelerin başlamasıkonusunda tavsiyelerde bulunuyor olmasıdır'' dedi. Türkiye'nin AB sürecinin devam ettiğini dile getiren Şener, Türkiye'nin yükümlülükleriyle ilgili olarak şu yorumu yaptı: "Büyük ölçüde sorumluluğun AB tarafında olduğunu düşünüyorum.''
MÜSİAD: Hükümet hakkımızı korusun Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), AB ile müzakere sürecine ilişkin bir bildiri yayınladı. MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat başkanlığındaki yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamada, müzakere sürecinde haklarının iyi korunmasına odaklanılması gerektiğine dikkat çekildi. MÜSİAD bildirisinde, "Hükümetin AB'ye üyelik konusundagösterdiği aynı performansın müzakere sürecinde haklarımızın savunulması konusunda da gösterilmesini diliyoruz" denildi.
TOBB: Müzakere 8 yılı geçmemeli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, müzakere masasının savaş alanı olmadığını belirterek, "Masaya karşı tarafı yenmek için oturulmaz. Müzakere masasına, uzlaşmak için oturulur" dedi. AB'ye tam üyelik için, müzakere sürecinin 8 yılı geçmemesi gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, hükümetin mali yardım konusundaki ısrarını sürdürmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, 31 maddelik müzakere başlıklarının dörtte üçünün ekonomik sorunlardan oluştuğunu ekledi.