Ünlülerin ayakkabıcısı
52 yıldır ayakkabıcılık yapan Nurettin Cebeci'nin müşterileri arasında başbakanlardan sanatçılara, genelkurmay başkanlarından üst düzey bürokratlara kadar birçok ünlü isim bulunuyor.
Ankara'nın en eski ve sayılı ayakkabıcılarından birisi olan Nurettin Cebeci, 52 yıldır gelişen teknolojiye rağmen, Kurtuluş'taki küçük atölyesinde inatla el yapımı erkek ayakkabısı üretmeye devam ediyor. Her biri el emeği olan ayakkabılarının müşterileri arasında, başbakanlardan sanatçılara, genelkurmay başkanlarından üst düzey bürokratlara kadar birçok ünlü bulunuyor.
14 YAŞINDA BAŞLADI Mesleğine memleketi olan Artvin Borçka'da 14 yaşında çırak olarak başlayan Nurettin Cebeci, başta İtalya olmak üzere pek çok farklı ülkede ayakkabı fuarlarına, mesleki toplantılara katılmış. Orada gördüğü modelleri kendi ayakkabılarına uygulayan Cebeci'nin Ankara'daki ilk müşterisi Ankara Radyosu'ndan bestekar İsmet Nedim. Mesleğini geliştirmek için Zonguldak, Ankara ve İstanbul gibi çeşitli şehirleri gezen Nurettin Cebeci, son olarak Türkiye'nin önde gelen ayakkabı imalathanelerinden biri olan İstanbul Beyoğlu'ndaki Tanca Kundura'da çalışmış. 1963 yılında askerden geldikten sonra Ankara'da Kurtuluş Parkı'nın karşısına 'Bale Kundura' adındaki mütevazı dükkanını açmış. Halen burada ayakkabı üretip satan Cebeci, "Elektriği ve ulaşım aracı olmayan bir köyde, ancak ilkokulu okuyabilmiş bir insan olarak Ankara gibi bir yerde dükkan açıp bu noktaya kadar gelmek, Türkiye'nin en üst düzeyindeki insanlara ulaşmak bana gurur veriyor" diyor. Ankara'da ayakkabılarının ünü yayıldıkça tavsiye üzerine gelen müşterilerinin artmaya başladığını anlatan Nurettin Usta, kendi deyimiyle, o zamanlar "yeni yaka" olduğu için kimsenin bu ayakkabıları kendisinin yaptığına inanmadığını söylüyor.
ZEKİ MÜREN İLK MÜŞTERİSİ İlk müşterileri arasında Ankara Radyosu ses sanatçılarından Kutlu Payaslı, Ziya Taşkent, Adnan Şenses ve Zeki Müren'in, bulunduğunu anlatan Nurettin Usta, tiyatro sanatçısı Haluk Kurdoğlu ve Kartal Tibet'e, opera sanatçısı Pekin Kırdız'a da ayakkabı yaptığını söylüyor. Cebeci'nin, ayakkabı yaptığı diğer isimler arasında eski başbakanlardan Bülent Ecevit, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, eski Genelkurmay Başkanları Doğan Güreş. Hüseyin Kıvrıkoğlu ile Hilmi Özkök ve birçok üst düzey askeri yöneticiler ve politikacılar da bulunuyor. Nurettin Usta'nın müşterileri arasında, Yekta Güngör Özden ve Vural Savaş'ın da bulunduğu yüksek yargı organlarının başkanları ile çok sayıda üst düzey hukukçunun adına da rastlamak mümkün. Nurettin Usta, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e de bir ayakkabı yapmayı çok arzu ediyor. Başarının bir tesadüf olmadığını belirten Cebeci, "Başarının sırrı, müşteriye ilgili ve güler yüzlü davranmakta yatıyor, kuşkusuz bizden daha iyi ayakkabı yapan yerler de vardır ama önemli olan menfaat duygusundan arınmış bir ilgidir" diyor.
POLİTİKACILAR İLGİSİZ Bugün 66 yaşında üç çocuk babası olan Nurettin Usta, insan ilişkilerinin artık çıkara dayalı olmasından yakınıyor ve şunları ekliyor: "1980 öncesinde politikacılar buraya gelince önce 'ustam işler nasıl gidiyor?' diye sorarlardı. 80 sonrası politikacıları ise önce benden nasıl daha ucuza ayakkabı alabileceklerini soruyor. Politikacıların sorması gereken soruyu bir tek komutanlar hâlâ soruyor." 1980'den sonra satışların çok azaldığını, son üç yıldır da iyiden iyiye düştüğünü belirten Nurettin Usta, bunun gerekçesini de kendine göre şöyle anlatıyor: "80 öncesi her ayakkabının bir bekleyeni olurdu, şimdi herkes İtalya ve İspanya'dan ithal edilen ayakkabılara yöneldi. Çünkü, sentetik hazır tabanın maliyeti çok düşük, bu nedenle artık hazır taban kullanıyorlar. Bir de marka özentisi var."
35 YILLIK KALFA Ayakkabıları 35 yıllık kalfası Mustafa Akın ile ürettiklerini bildiren Nurettin Usta, Akın'la birlikteliklerini, "Kunduracılıkta bir kural vardır. Bir kalfa bir ustanın yanında 30 yıl çalışmaz. Mustafa'yla 35 yıldır birlikte çalışıyoruz ama o hâlâ bir kalfa olarak çalışıyor. Bizimkisi Katolik nikahı, ayrı ama birlikteyiz" diyerek esprili bir şekilde anlatıyor. Geride çırak yetişmediğini de belirten Cebeci, "Eskiden anneler babalar, kötü alışkanlıklar edinmesin diye çocuklarını bize gönderirlerdi. Şimdi herkes kolay ve çok para kazanma hevesinde. Şimdi kavşaklarda arabaların önüne atlayıp cam siliyorlar, meslek öğrenmeye hevesli insanlar kalmadı" diye konuşuyor. Cebeci, ayakkabıcılar arasında bir örgütlenmenin olmadığından da yakınıyor.
Özlem ÖZDEMİR /MERKEZ
|