|
|
Kışın tatlı isteyene dondurma öneriyor
Yazın hafif yiyecekleri, havaların soğumasıyla birlikte yerini yağlı, bol kalorili yiyeceklere bırakıyor. Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, tatlıya olan ilginin de arttığı bu soğuk günlerde, baklava, tulumba gibi tatlılar yerine dondurmayı öneriyor
Çok sayıda ünlünün zayıflamak için kapısını çaldığı, beslenme konusuna getirdiği alternatif yaklaşımlarla adından sıklıkla söz ettiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, sonbahar mevsiminin aslında güzel bir dönemi simgelediğini belirterek, "Sonbahar vücudumuz için tıpkı şubat-mart ayında olduğu gibi bir tür geçiş ayıdır. Ama bu dönemde beslenme konusunu abartmamak lazım. Sadece midemizi değil, belleğimizi ve ruhumuzu da beslemeliyiz" diyor.
DİYET RUHA DA HİTAP ETMELİ Sonbahar aylarıyla birlikte özellikle depresyon vakalarında artış olurken, mide rahatsızlıkları da yükselişe geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, sürekli sağlıklı beslenmeden söz eden meslektaşlarına şöyle sesleniyor: "Sağlıklı beslenin demek yetmiyor. Bunun yanı sıra, doğru beslenmeyi empoze etmek gerekir. İnsanlar yeni mevsime böylece daha iyi hazırlanabilirler. Sağlıklı beslenmek kişiye özel bir disiplindir. Bunu yaşam koşulları belirler. Bu, yaşam biçimiyle senkronize olmazsa, yaşam standardıyla iç içe geçmezse, kişiyi mutsuz etmekten öteye gidemez. Çünkü kişilerin elinden tüm zevklerini alır, onları belli standartlara sokarsanız, mutsuz olurlar. Kişiye beslenmesine ilişkin bir bilgi empoze ederken, kilo vermeye yöneltirken, ince ruhunu da mutlaka hesaba katmalıyız. Yazın daha rahatlarken, gün ışığının verdiği enerjiyle, daha az acıkıyoruz. Daha az kaloriye, daha fazla sebze - meyveye, kalorisi az yiyeceklere yönelip, çok fazla terliyoruz. Sonbahar ile birlikte ise, kilo aldıran karbonhidratlara eğilim artıyor. İşte önemli olan da bundan sonrası..."
HAMUR İŞİ YERİNE DONDURMA Yaz aylarının en az kalorili tatlısı hiç kuşkusuz; dondurma. Yaz mevsiminde sık tükettiğimiz dondurma hele hele diyet olursa, yani diyet sütten yapılırsa, değmeyin keyfimize. Birçok ünlü ve ünsüz kişiyi ideal kilosuna kavuşturmanın yanı sıra, hayat tarzlarını değiştirmelerini sağlayarak, doğru beslenmenin altın anahtarını veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli'ye göre, aslında dondurma en çok kışın tüketilmesi gereken bir tatlı. Her ne kadar Türk insanının beslenme biçimi, yazın dondurma tüketmek, kışın ise, baklavadan şöbiyete, sütlü tatlılardan hamur işlerine kadar hepsini yemekten yana ise de, aslında dondurma her mevsim için en sağlıklı tatlı.
IŞIKSIZLIK ACIKTIRIYOR Kümeli, sonbahar mevsimiyle birlikte artan mide rahatsızlıklarının, sebze, meyve yemek yerine daha çok karbonhidratlı yiyeceklere yönelmekten kaynaklandığını doğruluyor. Kümeli, depresif yapıda olan bir kişinin, kendisini daha iyi hissetmek için sürekli tatlı, çikolata yemeye başladığını, daha az su içmeye eğilim gösterdiğini vurgulayarak, "Yazın var olan barbekü, yani ızgara keyfinin yerini kışın soslu yemekler, kızartmalar alıyor. Depresif olmak, sonbahar ve özellikle kış aylarında güneş ışığının az olması, kişiyi daha çok yemeye itiyor. Oysa, hayatı gece ve gündüz gibi algılamak şart. Kışın bitiminde ilkbahar gelir. Gelen her mevsimin avantajları vardır. Mesela sonbahar ne sıcak, ne de soğuktur; ılıktır. Biraz da bu yönden bakmak gerekiyor" diye konuşuyor.
|