Sanayi Bakanı Ali Coşkun Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi, "Bunun için yasa değiştirdik" dedi. Bakan'ın adını vermediği şirket bir dönem "Jet Fadıl"la tanınan Proton firması.
Körfez'e Malezyalı Proton geliyor
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde yatırım hazırlığında olduğunu açıkladı. Bakanın ismini vermediği şirketin Malezyalı Proton şirketi olduğu öğrenildi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Bakan Ali Coşkun, Uzakdoğulu bir otomotiv şirketinin İzmit Körfezi'nde yatırım yapmak için girişimde bulunduğunu söyledi. 73üncü İzmir Enternasyonal Fuarı'nda konuşan Bakan Coşkun, ismini açıklamadığı Uzakdoğlu otomotiv şirketinin 700 milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 500 bin adet üretim yapacağına dikkat çekti. Bakan Coşkun, söz konusu şirketin üretiminin büyük bir kısmını ihraç edeceğini ve yatırımını zaman içinde de artıracağını belirtti. Bakan Çoşkun'un yatırım müjdesi verdiği Uzakdoğulu otomotiv şirketinin Türk insanının 90'lı yıllarda Fadıl Akgündüz ile tanıştığı Malezyalı Proton firması olduğu ileri sürüldü. Otomotiv sektörünün duayenlerinden edinilen bilgiye göre, Proton yetkilileri, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Malezya ziyaretinde görüştü. Ziyaret esnasında Proton'dan Başbakan'a "Türkiye'ye yatırım yapmak istiyoruz, yardımcı olun" mesajı iletildi. Böylece İstanbul'a üçüncü köprü projesinde ağır basan Malezyalılar şimdi de Proton için Türkiye'yi üretim üssü yapma hazırlığına girdiler.
YATIRIM SÖZÜ ALDIK Türkiyenin Avrupa Birliği'ne giriş arifesinde yabancı yatırımcılarla temaslarında çok olumlu mesajlar aldıklarını kaydeden Bakan Ali Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bize müracaat eden kuruluş, İzmit Körfezi'nde yatırımı araştırıyor. İzmit teşvik alanında değil ama büyük bir yatırım, istihdam ve ihracat merkezi. Orada yatırım yapılması ülke yararınaysa teşvik vermeniz gerekiyor. Bunun içinde Endüstri Bölgeleri Yasası'nı değiştirdik. Hükümetin yetkileri dahilinde böyle bir yetkiyi de kullanacağımızı söyledik. Biz imkanlarımızı söyledik. Şimdi firma fizibilite çalışmalarını yapıyor. Ümit ederiz ki ülkemiz cazip olur. İrlanda'dan Bulgaristan'a kadar diğer ülkeler de yatırımcıyı kendi ülkesine çekme yarışında." Fuarda konuşan Bakan Coşkun, yabancı sermayeden benzeri bir çok talebin geldiğini, bu taleplerin Türkiye ile AB arasında müzakerelerin başlaması sonrası yatırıma dönüşeceğine ilişkin sözler aldıklarını ifade etti. Bazı kesimlerin uluslararası sermayeye verilen bedelsiz arsa, enerji ve vergi teşviklerini eleştirdiğini söyleyen Bakan Coşkun, Macaristan, Polonya gibi ülkelerin daha fazlasını verdiğine dikkat çekti.
ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK Bu arada ağustos ayı başında Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Ahmad Mokhtar Selat, "Proton'' markası ile otomotiv sektörüne hareketlilik getirmek istediklerini belirterek, 'Türkiye pazarı ile ilgileniyoruz'' demecini vermişti. Büyükelçi Selat, inceleme ve temaslarda bulunmak üzere çalışmalara başladıklarını belirterek şöyle konuşmuştu: "Türkiye ile Malezya iki dost ülke. Var olan ilişkilerimizi daha da ileriye götürmeyi amaçlıyoruz. Proton ile ilgili olarak geçmişte bazı sorunlar yaşandı. Ancak yeniden organize olduk. Türkiye pazarı ile ilgileniyoruz. Sadece Türkiye pazarını değil Türk cumhuriyetlerini de hedefliyoruz. Türkiye sayesinde diğer ülkelere de satış yapmak istiyoruz."