kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Turgay Noyan @ SABAH
 

Amatör ve profesyonel farkı

Geçen hafta müjdesini verdiğim yeni "Amatör Denizci Yönetmeliği" ile ilgili okurlardan çok mektup aldım. Bunların bir bölümü bugüne kadar amatör ehliyetle profesyonel olarak çalışan dostlardan. Yeni yönetmeliğe göre bundan böyle amatör denizci belgesiyle profesyonel olarak çalışılamayacak. Bu yüzden bu konumda olanlar hem ellerindeki haklarının kaybolduğundan şikayet ediyorlar, hem de "ne yapacağız?" diye panik içindeler. Öncelikle şunu söyleyeyim; ilgili maddede göreceğiniz gibi* yeni yönetmelik bu durumda olanları mağdur etmeyecek şekilde hazırlanmış. Bir defa bu şekilde yılbaşına kadar çalışabilecekler. Ayrıca yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte en az bir yıldan bu yana profesyonel olarak çalıştığını kanıtlayanlar amatör ehliyetlerini iade ederek "gemici belgesi" alabilecekler. Bu belge ile de 18 grostona kadar profesyonel tekne kullanabilecekler. Yani halen çalışanlar için bir kayıp söz konusu değil. Çünkü amatör belge ile de 18 grostona kadar tekne kullanabiliyorlardı. Bundan daha büyüğüne ise profesyonel yönetmelik ne diyorsa ona göre sahip olabilecekler. Bundan sonra ise kimse "bir amatör ehliyet alıp kaptanlık yapayım" diyemeyecek. Bu konudaki şahsi fikrimi de söyleyeyim. Denizcilik Müsteşarlığı'nın bu konudaki attığı adım doğrudur. Dünyanın hiçbir ülkesinde amatör belge alıp profesyonel çalışamazsınız. Çünkü amatörlüğün sınırı yoktur, sınırlaması da... Ama "Ben parayla adam taşıyacağım" dediğiniz zaman otorite sizden de, teknenizden de belli standartları tutturmanızı ister. Bizler amatör denizciyiz, kaptan değil. Kaptan olmak belli bir eğitim, belli bir tecrübe, meslekte adım adım ilerleme ister. Yani yat kaptanı ehliyeti alacaksanız şartlarını yerine getirmeniz gerekir. Bakın orada da bir sıkıntı var biliyorum. Mesela sağlık muayenesi "geçtiğimiz yıl amatörlerden istenilen gibi" çok ağır. Tankerle okyanusu

okyanusu geçecek denizciden istediklerinizle çapariye çıkan balıkçıdan, 12-13 metrelik teknesiyle günlük turlar yaptıran adamdan isteyeceğiniz sağlık şartlarının aynı olmasına gerek yoktur. Birinde "adamın böbreğinde taş var mı?" diye bakabilirsiniz. Bu doğrudur da. Çünkü Japonya'da böbrek ameliyatı yaptırmak donatanın işine gelmez. Ama olta balıkçısı tek gözle, tek ayakla, tek böbrekle de işini yapabilir... Bu sıkıntıların da aşılabileceğine inanıyorum. Ama insanlar bu sıkıntılarını dile getirmeliler, birlikte hareket ederek seslerini duyurmalılar. Elbette şu an herşey dört dörtlük değil, bir geçiş süreci yaşıyoruz. Zamanla daha çok şey yerine oturacak. Ancak tekrar ediyorum. Bu yönetmelik bir devrimdir. İnşallah henüz yayınlanmamış olan diğer yönetmeliklerle birlikte amatör denizciliğimizin dönüm noktası olacaktır.

Salı günü İhsan Kalkavan, Ataköy Marina'da düzenlenen bir törenle Afra adlı yelkenliyle dünya turuna çıktı. Çok istememe rağmen gazeteden ayrılamadığım için kendisini yolcu edemedim. Ama Kalkavan'ı yolcu etmeye gelen çok insan vardı. Buna da çok sevindim. İnşallah Afra'yı dönüş töreniyle karşılamak nasip olur. Köşemizde Kalkavan'ın bu muhteşem yolculuğu ile ilgili bilgileri aktarmaya gayret edeceğiz. Darısı imrenen diğer denizci dostların başına. Allah selamet versin. n Amatör Denizci Belgesinin Geçerliliği Madde 22 - Amatör Denizci Belgesi ticari amaçlı tekne kullanılamaz ve personel olarak da çalışılamaz. Ancak, Gemiadamları Yönetmeliği çerçevesinde halen ticari teknelerde bu belge ile çalışanlar, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği takvim yılının son gününe kadar çalışabilirler. Bu Yönetmeliğin yürürlük tarihine kadar Amatör Denizci Belgesi ile ticari yatlarda bir yıl çalışanlar, istekleri halinde gemici yeterliğini Amatör Denizci Belgesi iptal edilmek kaydıyla sınavsız alırlar. Amatör denizciler Amatör Denizci Belgesi ile sefer bölgesi sınırı olmaksızın tekne kullanabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Atasözlerimizde denize yer yok   / 15-08-2004
 Bizim ülkede yatırım yapmak   / 08-08-2004
 Sabah Deniz Kuvvetleri Kupası'nın ardından   / 01-08-2004
 Deniz, yelken ve güzel günler   / 25-07-2004
 Amatör ve profesyonel farkı   / 18-07-2004
 Denizcilere müjdeler ve açık teşekkürler   / 11-07-2004
 Sahil Güvenlik ve yatçılar   / 04-07-2004
 Sponsor meselesi   / 27-06-2004
 Minik tekne ve halatı   / 20-06-2004
 Hep İtalyan yapacak, Türk bakacak mı?   / 06-06-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
ALİ POYRAZOĞLU
Kendinizle barış görüşmeleri
Geçen hafta demiştim ki,...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Co-pilotluğumdan hayır yok
Bir uçağı pistten kaldırmak,...
TURGAY NOYAN
Tarihe yelken açmak
Başka ülkelerin devasa boyutlardaki...
YASEMİN TAŞKIN
Tatil Bitti
Son durağımız Selçuk'ta insan unsurunun...
Kronik hastalara bedava aşı
Kronik hastalara bedava aşı
Sağlık Bakanlığı; diyabet, kalp, astım, böbrek ve kanser hastalarının...
50 yıldır güzel kadınlara ayakkabılarını giydiriyor
'Ünlülerin Ayakkabıcısı' olarak tanınan Erol Kundura'nın sahibi Erol...
Hiç aşık olmadım, önce şampiyon olmak istedim
O yalnızca halterin değil, hayatın tüm ağırlığını omuzlarında...
Asırlık surlar hayat buluyor
Hititler'in başkenti Hattuşa'nın M.Ö. 14. yüzyılda yapılan surları o dönemin...
Troya artık vakfa emanet
Prof. Dr. Manfred Korfmann Başkanlığı'nda kurulan Troya Vakfı dünyaya yayılan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.