MUTFAKTA Lezzet Güneşi
Patatesli sarma Unun ortasını havuz gibi açın. Zeytinyağı, tereyağı, yoğurt, sirke ve tuzu katıp una iyice yedirin. Düz ve unlu bir yüzeyde ele yapışmayan bir hamur oluncaya kadar 10 dakika yoğurun ve üzerini bir mutfak havlusu ile örterek 15 dakika dinlendirin. Patates, peynir, maydanoz ve pul kırmızıbiberi iyice karıştırın. Hamuru iki parçaya kesin. Unlu bir yüzeyde merdane ile 30 cm çapında açın. Bir ucuna hazırladığınız harcı yayın ve hamuru rulo şeklinde sarın. Diğer hamuru ve kalan malzemeyi de aynı şekilde hazırlayın. 4 cm. kalınlığında verev dilimler şeklinde kesip, yağlanmış fırın tepsisine aralıklı yerleştirin. Ayırdığınız zeytinyağı ile yumurta sarısını çırpıp, hamurların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ilık servis yapın.
MALZEMELER (14 dilim) * 3,5 su bardağı un (elenmiş) * 1 çay bardağı zeytinyağı (bir çorba kaşığı ayrılmış) * 70 gram tereyağı (eritilmiş) * 1 çorba kaşığı yoğurt * 1 kahve fincanı sirke * 1 çay kaşığı tuz * 3 adet patates (haşlanmış, ezilmiş) * 100 gram beyaz peynir (ufalanmış) * 5 sap maydanoz (ince kıyılmış) * 1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber * 1 yumurta sarısı
Kakaolu yoğurt tatlısı Şerbeti hazırlamak için şekere suyu ilave edip, 15 dakika kaynatın. Limon suyunu ilave edip, 2-3 dakika daha kaynatın ve şerbeti soğumaya bırakın. Yumurta ve şekeri mikserle 10 dakika çırpın. Tereyağı, irmik, un, kabartma tozu, yoğurt, limon kabuğu, limon suyu ve kakaoyu ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlanmış 30 cm. çapında bir fırın kabına yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz soğuttuğunuz şerbeti döküp, bir gece dinlendirin. Hindistancevizi serpip, servis yapın.
MALZEMELER (8 kişilik) * 3 adet yumurta * 1 su bardağı tozşeker * 250 gram tereyağı (eritilmiş) * 2 su bardağı irmik * 1 su bardağı un * 1,5 çorba kaşığı kabartma tozu * 1 çay bardağı yoğurt * 1 adet limon kabuğu rendesi * 1 adet limon suyu * 2 çorba kaşığı kakao * 2 çorba kaşığı hindistancevizi Şerbeti: * 3,5 su bardağı tozşeker * 3 su bardağı su * 1 adet limonun suyu
PÜF NOKTASI * Peynir genellikle buzdolabında saklanır. Peynir, buzdolabında önce yağlı kağıda veya streç filme daha sonra da alüminyum folyoya sararak saklanmalı.
* Beyaz peynirinizi çok uzun süre kullanmak istiyorsanız, zeytinyağı dolu bir kabın içinde saklayabilirsiniz.
* Açılmış krem peynirler buzdolabında iki hafta, sert peynirler (kaşar, çerkez) 3-4 hafta saklanabilir.
|