|
|
|
|
|
|
Ünlülerin yolu Cihangir'e çıkar
Birbiri ardına açılan kafeler Cihangir'in çehresini değiştirdi. Akarsu Caddesi'nde yoğunlaşan ve ünlülerin de müdavimi olduğu bu mekanlar keşfedilmeye değer.
*** Şehrin ortasında bir kayıp cennet
Cihangir kafeleriyle ünlü Nişantaşı’na meydan okuyor. Özgün menüleri olan kafelerin kiminde Go oynanıyor kiminde müzik yapılıyor. Yeme, içme mekanları olmaktan öte birer sosyalleşme alanı olan bu kafelerin ünlü müdavimleri de var.
Bu yaz Cihangir'de kelimenin tam anlamıyla bir kafe devrimi yaşandı. Cihangir, Taksim'in kalabalığından bunalanlar için, Sıraselviler'in ötesinde, yürüme mesafesi kadar uzakta farklı seçeneklerin olduğu bir yer haline geldi. Bu sırada Cihangir semti yeni açılan mekanlarıyla da, cazip kafeleriyle ünlü Nişantaşı'na gol attı. Şimdilik durum Nişantaşı 0 Cihangir 1. Kahvedan, Altı, Smyrna, Pan gibi birkaç yıldan beri hizmet veren kafelerin arasına yeni katılan Rafineri, Nev'i, Porte, Pencere ve Leyla ile birlikte Cihangir epey hareketlendi. Kafeler Cihangir'i değiştirdi ve özellikle hafta sonları semte hatırı sayılır bir kalabalık getirir oldu. Kimi kafelerin yaya kaldırımlarını işgal eden masa ve sandalyelerin semt sakinlerine verdiği rahatsızlık ve ruhsatsız kafelerin içki satmasının yarattığı hoşnutsuzluk bir yana bırakılırsa, her birinin başka türlü bir enerjisi ve kitlesi var. İşte bütün detaylarıyla Cihangir'in kafelerinin öyküsü.
KAHVEDAN Cihangir'in ilk kafesi Kahvedan. Henüz Cihangir'de hiç bir kafe ortada yokken buraya bir mekan açma cesaretini gösteren ve semtin çok sevilen yüzlerinden biri olan Şafak Kobaş kısa bir süre önce vefat etti. Bu yaz başında el değiştiren Kahvedan'ı artık Onur Atmaca işletiyor. Kafenin menüsü ufak değişiklikler içerse de eski sahibesinin çizgisini koruyor. Vejeteryenleri de gözeten menüde restoran yemekleri ağırlıkta. Neredeyse altı yıllık geçmişiyle kafeler arasında en kıdemlisi olan bu kafe ayrıca son yıllarda ülkemizde de çok ilgi gören Uzakdoğu strateji oyunu Go'severlerin de Pazar günleri buluştuğu bir yer. Bu yaz ayrıca dışarıda da oturulabiliyor. Soğuk yaz çorbası ve limonataları beğenilen kafenin yıllardır değişmeyen aşçısı Fatma Karadere'nin önerisi kaşarlı ıspanaklı piliç göğsü (7,5 milyon lira)) ve dana stragonof salata (7,5 milyon lira). (Tel:0212 292 40 30)
NEV'İ Altı'nın yanında açılan Nev'i küçük bir kafe olmasına rağmen dekoruyla ilgi topluyor. Daha çok bir 'coffee shop' u andırsa da Nev'i pasta konusunda lezzetiyle bir hayli iddialı. Kafenin ortasında bulunan kocaman masada tesadüfen göz göze gelenler, tanışanlar yok değil. (Tel:0212 244 90 06)
RAFİNERİ Sıraselvilerde bulunan Rafineri'nin ise menüsü oldukça ilginç, doğu ve batı omletleri ve soğanlı menemenleri çok ilgi görüyor. Kitch bir tasarıma ve Pop Art'tan Barbara Kruger'e ilginç afişlere sahip olan mekanın soğuk sandviçleri ve salatalarının yanında yaz menüsü de dikkat çekici. Mekanda yapılan düzenlemelere uygun olarak aynaya iliştiren bir yapma çiçek içerideki dekor anlayışını devam ettiriyor. Buralarda öğrencilerden yazarlara, oyunculardan emeklileri yani her kesimden müşteriyi birarada görmek mümkün. İtalyan Focaccia ekmeğinden yapılan Akdeniz sandviçleri (6,5 milyon lira) hafif ve lezzetli. (Tel:0212 244 93 00)
SMYRNA Açıldığından beri gerek sinemamızın genç oyuncuları gerekse ünlü yazarların uğrak yeri haline gelen bu senenin en 'in' mekanlarından olan Smyrna'nın tavuk yemekleri popüler. Murathan Mungan'ın ve Teoman'ın müdavimleri arasında olduğu Smyrna'nın mekan tasarımında bir tür koleksiyoner ruhu hakim; eski oyuncaklar, nostaljik resimler ve ilginç nesneler mekanı dolduruyor. Menüdeki özel seçenekler, teriyaki soslu somon noodle (15 milyon lira) mozorella ve ıspanak doldurulmuş ızgara tavuk göğsü (10 milyon lira). Fırınlanmış çikolata vanilya dondurması (7 milyon) ise şu sıralar en çok ilgi gören tatlı. (Tel:0212 244 24 66)
PAN CAFE Pan kafe ise her yıl düzenlediği Cihangir'in (en güzel, sevimli, şirin) kedisi yarışmasıyla diğer kafelerden farklı bir kitleye hitap ediyor ve hayvanseverleri kalbinden vuruyor. Sık sık düzenlenen yarışmalarda kafenin müdavimleri gelip aday kedilere oy vererek en güzel kediyi seçiyor. Pan kafenin bahçesi ise insana yazlık bir mekandaymış hisi yaşatıyor. Sonra kedilerin fotoğrafları kafeye asılıyor. Yarışmaların fotoğraflarını görmek isteyenler için Pan Kafe'de bir albüm de mevcut.. Günlük menüyle çalışan kafenin spesialiteleri arasında patlıcanlı köfte (7 milyon lira) ve yaprak sarma (6 milyon lira). (Tel:0212 251 16 26)
PORTE Bu sene açılan Porte kafe ile restoran arasında bir çizgi tutturmaya çalışıyor. Mekanın sahibi Abdullah Dokur New York'ta edindiği mutfak deneyimini Cihangir'e taşımış. Akdeniz mutfağı üzerine kurulu menüden hareketle kafenin de dekora yeşilin hakim olduğu rahatlatıcı renkler hakim. Porte en çok zeytinyağlıları ve pizzaları ile iddialı. Haftasonları kılıç balığı (23,5 milyon lira), ve süt dana pirzola (21 milyon lira) gibi özel seçenekler sunan Porte'nin mürdüm eriği ve safranlı bulgur ile doldurulmuş kalamarı ilgi çekiyor (9,5 milyon lira). (Tel:0212 244 89 89)
PENCERE Pencere 'nin ortaklarından Berşan Hoyi'ye göre Cihangir'in bu yaz çok popüler olmasının nedeni "Semtin alternatif bir mekan yaratmaya elverişli olması ". Cem Yılmaz , Kerem Alışık, Ayşegül Aldinç, Sevdağ Ferdağ gibi oyuncuların çok sık geldiği kafenin en çok ilgi gören seçeneği sosunu Berşan Hanımın bizzat kendisinin yaptığı franbuazlı cheese cake (5 milyon lira). Gülnihal tatlısı (4 milyon lira) ve özellikle Fransızlar'ın yemek için özellikle geldiği sufle (5 milyon lira) diğer tatlı seçenekleri. (Tel: 0212 244 38 54)
Akarsu Caddesi'nin iki yanına ve caddeye açılan sokaklara yerleşen Cihangir kafelerinden en eskisi olan Kahvedan kısa bir süre el değiştirse de çizgisini çok fazla değiştirmedi
Adnan Yıldız
|
|
|
|
|
|
|
|
|