|
|
Diplomalı aşçılar geliyor
Türk mutfağını dünyaya tanıtmak üzere Türk Mutfağı Eğitim ve Araştırma Merkezi açılıyor. 2005 yılında eğitime başlayacak yüksekokuldan mezun olanlar; soğukçular, sıcakçılar ve tatlıcılar olarak uzmanlaşacak.
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun projesi olan Türk Mutfağı Eğitim ve Araştırma Merkezi, İstanbul Çatladıkapı'da hayata geçiriliyor. 1999 yılında yaşanan depremden hasar gören Turizm Eğitim Merkezi binası onarılarak "mutfak okulu" olacak. Okul sayesinde Türk mutfağının eksikliklerinin araştırılması, dünya ülkelerine tanıtılması, örnek ve çağdaş bir merkezin kurulması hedefleniyor.
YÜKSEKOKUL GİBİ... Lise mezunlarına yönelik olan eğitim, yedişer aylık 2 dönem halinde yapılacak. Öğrenciler, yetenek sınavıyla alınacak. Karma yapılacak eğitime ortalama 100- 150 kişi katılabilecek. Konusunda uzman kişilerin eğitim vereceği okulda, birinci yıl temel mutfak eğitimi verilirken, ikinci yıl ise uzmanlaşmaya geçilecek. Türk Mutfağı Eğitim Merkezi'nde üç ayrı uzmanlaşma alanı olacak. Bunlar zeytinyağlılar, mezeler ve salataların dahil olduğu soğukçular; kebap, ızgara, yumurta ve sebzeleri kapsayan sıcakçılar; son olarak ise sütlü, hamur, meyve tatlıları ve börek çeşitlerinin dahil olduğu tatlıcılar olacak. İkinci yıl uzmanlaşma eğitimi sırasında bir hafta okulda eğitim, bir hafta ise işletmede uygulamalı eğitim yapılacak.
DÖMİ CHEF OLACAKLAR Merkezde ayrıca, kaybolmaya yüz tutan yöresel yemeklerle ilgili AR-GE çalışması yapacak bir birim oluşturulacak. Öte yandan Osmanlı mutfağını da araştıracak bir AR-GE ekibi kurulacak. Eğitim programları içinde Fransız, İtalyan ve Uzakdoğu mutfağı hakkında bilgiler verilerek bu mutfakların alakart yemekleri de yer alacak. Okuldan mezun olanlar direkt kalfa veya dömi chef unvanı alacak. Mutfak okulunda birinci ve ikinci yıl verilecek muhtemel derslerin listesi ise şöyle:
BİRİNCİ YIL: Çalışma metodları, organizasyon ve kontrolü; et suları, çorbalar ve soslar; kahvaltılık ve yumurtalar; pirinç, hububat, bakliyat, süt ve un mamulleri; sebze ve patatesler; kümes hayvanları; et, av aletleri; balık, deniz ürünleri; tatlılar ve fırınlamalar; sandviç, ordövr, kanepe ve salatalar; beslenmenin temel ilkeleri.
İKİNCİ YIL: Dünya mutfakları, mutfak yönetimi, yönetim ve insan kaynakları, iletişim, Türk ve dünya mutfak tarihi, yöresel Türk yemekleri, geleneksel Türk hamur işleri, temel sanat eğitim, mutfak sanatları, yabancı dil, gıda hijyeni, gıdalar ve özellikleri. Bu arada 2005 yılının başında tamamlanması beklenen okul için ihale aşaması sürüyor. İhaleyi alan firma okulun içine restoran mutfağı, seminer salonu, derslik, laboratuvar, bilgisayar donanımlı araştırma ve geliştirme merkezi yapacak.
İnci DÖNDAŞ / HABER MERKEZİ
|