|
|
Erzurumlular onunla organik tarımı keşfetti
Erzurum'da Çat Kaymakamı Ali Uysal sayesinde organik tarım başladı. Mayısta tarlalarına ilk ekimi yapan köylüler eylülde bereketli bir hasata hazırlanıyor.
Türkiye'de en sert doğa koşullarının yaşandığı, aylarca karın yerden kalkmadığı Erzurum'da Çat Kaymakamı Ali Uysal bir ilke imza atarak organik tarımı başlattı. Geçtiğimiz mayıs ayında tarlalarına ilk kez nohut, mercimek, fasulye eken, 176 çiftçi eylül ayında ilk hasatlarını yapmaya hazırlanıyor. Muğla'nın Ortaca ilçesinde doğup büyüyen Ali Uysal, iki yıl önce Erzurum'a 52 km uzaklıktaki Çat'da kaymakam olarak göreve başladı. Babası çiftçi olan Uysal; ekim, hasat ve tarım işlerine yabancı değildi. Uysal, Çat'da göreve ilk başladığında köylünün sürekli işsizlikten ve fakirlikten şikayetlerini dinledi. Ardından ise köylüyü harekete geçirecek "Organik tarım" projesini hazırladı.
BEDAVA TOHUM DAĞITTI Kendi tarlasında deneme üretimleri yapan emekli edebiyat öğretmeni Nazmi Ilıcalı ile işbirliği yapan Uysal, nisan ayında başta Çat olmak üzere Erzurum'un birçok köyünde organik tarımın tohumlarını attı. Çat'ın Gökçeşeyh, Yarmak, Bozyazı ve Şeyhhasan köylerinde yaşayanlara organik tarım eğitimi verdiren Uysal, ardından 30 milyar liralık nohut, fasulye ve mercimek tohumunu köylülere ücretsiz dağıttı. Tarım Bakanlığı'nın Çat'a "Bin Köye Bin Tarım Projesi" kapsamında gönderdiği ziraat mühendisi Bülent Delibaş'ın da katkılarıyla organik tarım başladı. Çat'ta toplam 176 köylü, yıllarca hayvanları için yonca ektikleri yorulmamış, topraklarına Mayıs ayında ilk kez tohum ekti. Hala karları erimeyen dağların eteklerinde şimdi organik tarımın yeşilliği bitti.
BM'YE BAŞVURDU Toplam 1500 dekar alana dikilen bu tahılların hasadı ise Eylül ayında yapılacak. Kaymakam Uysal ile Ilıcalı, ürünün satışını sağlamak için de Birleşmiş Milletler'in (BM) kalkınma programlarına başvurarak sertifika istedi. "AB uyum yasaları çerçevesinde 2005 yılına kadar Türkiye'de üretim yapan her çiftçinin sertifika alması gerekiyor" diyen Uysal, BM'nin 10 milyar lira kredi vereceğini, ekilen her bir dekardan 2-3 kilo ürün alınacağını söyledi. Buna göre 10 dekar eken köylü 2 milyar lira kazanacak. Çat'ın köylerinde yaklaşık 200 kişinin kurduğu 10 bin kovanda da organik bal üretimi başladı. Uysal'ın yeni projesi ise Çat'a önümüzdeki yıl Organik Süt Toplama Merkezi kurmak.
İnci DÖNDAŞ - HABER MERKEZİ
|