|
|
İnanan yapıyor
Doğu'da görev yapan iki idealist kaymakam, 'Burada olmaz' denen işlerin altından kalkıp yörelerinin kaderini değiştirdiler
Erzurum'un Köprüköy ilçesine yedi ay önce atanan 25 yaşındaki Kaymakam Tülay Baydar işe önce eğitimden başladı. Evleri tek tek dolaşıp "Çocuğunu okutmayan ailelere yeşil kart yok" deyince ana babalar, çoğu kız 400 çocuğu yeniden okula yolladı.
KADINLAR ONA "MELEK KAYMAKAM" DİYOR GÜLEÇ yüzü nedeniyle kadınların "Melek" dediği Baydar, muhtaçlara gıda ve para yardımı yaptı, üniversite hocalarını çağırıp çiftçileri eğitti. Yeni hedefi aile planlaması ve erozyonla mücadele.
KIŞ ŞARTLARINDA ORGANİK TARIM ÇAT Kaymakamı Ali Uysal da, aylarca karın kalkmadığı bölgede organik tarımın öncüsü oldu. 176 çiftçi sertifikalı tarıma başladı. İlçede ilk kez nohut, mercimek ekildi. Doğal gübre tezek yakılmasın diye kömür dağıtıldı.
*** Köprüköy'ün meleği
Erzurum'un Köprüköy ilçesine 7 ay önce atanan Kaymakam Baydar, ilçeyi yeniden yarattı. 400 kızı okula başlatan genç kaymakamı halk bağrına bastı.
Erzurum'un Köprüköy ilçesinde çok şey değişti. Mucizevi değişikliğin kaynağı ise 7 ay önce göreve başlayan genç kaymakam Tülay Baydar... Gününün büyük bir bölümünü köylerde geçiren 25 yaşındaki kaymakam, köylülerin evlerini geziyor, fakirlere yardım ulaştırıyor, hastaları tedavi ettiriyor, evde oturan kız çocukların okula gitmesini sağlıyor ve her şeyden önemlisi başta kadınlar olmak üzere derdi olan herkesi hiç ayırt etmeden dinleyip, derman olmaya çalışıyor. Isparta Yenişarbademli ilçesinin ardından ikinci görev yeri olarak Köprüköy'e gelen Baydar'a çocuklar "Kaymakam abla", kadınlar ise "melek" diyorlar. O ise kendisini köylülerden ayırmayıp, "onlardan biriyim" diyor. Aslen Ağrı'nın Tutak ilçesinden olan ve yıllar önce ailesiyle Ankara'ya yerleşen Tülay Baydar'ın yüzünden gülücükler eksik olmuyor. Çalıştığı bölgeyi ve insanını seviyor, kolluyor ve koruyor.
KIZLARI OKULA GÖNDERDİ Öncelikli olarak bölgede okula gitmeyen genç kızları okula döndürmek için büyük bir çalışma yapan genç Kaymakam, eğitim görmeyen ve büyük çoğunluğunu kız öğrencilerin oluşturduğu 400 kişiyi okullarına döndürdü. Kaymakam "Okula gitmeyen 52 öğrenci daha var. Onlar da seneye okula başlayacaklar" diyor. Çocuğunu okula göndermeyen ailelere yeşil kart vermeyeceğini söyleyen Baydar, "Bu şart işe yaradı. Bunun dışında ailelerin evlerine kadar gidip onları ikna ettim. Hepsine eğitim masrafları bana ait dedim. İnşallah önümüzdeki yıl okumayan çocuk kalmayacak" dedi. Halkın sevgilisi olan kadın kaymakam, ekonomik sıkıntı çeken köylüleri aile planlaması konusunda acilen bilgilendirmek için de çalışmalara başladı. Özellikle köylerde her ailenin yaklaşık 8-10 çocuğu bulunduğunu ifade eden Baydar, "acilen bu konuyu bu insanlara öğretmemiz gerek" dedi.
EROZYON YENİ DÜŞMANI TEMA Vakfı ile SABAH gazetesinin örnek çalışmasını çok beğendiğini de belirten Kaymakam Baydar, yeni projesini şöyle anlattı: "Çalışmaları görünce gözlerime inanamadım. Neden benim köylerimde de böyle uygulamalar olmasın dedim. O nedenle bir proje yaptım ve TEMA Vakfı'na gönderdim. Onlar Türkiye'nin bir çok yerinde böyle örnek çalışma yapıyorlar. Bunun için bir sponsor firma bulmamız gerekiyor. Ben SABAH gazetesinin yaptığı bu örnek davranış gibi ülkemizdeki büyük firmaların birinin de bizim köyde TEMA ile işbirliği yaparak proje geliştirmesini istiyorum. Güzelhisar köyü gerçekten büyük bir tehlike altında, erozyondan kurtarmamız gerek." 1979 doğumlu olan Baydar, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü 1998'de bitirdikten sonra ikinci görev yeri olarak Köprüköy'e atandı. Kendisine, trafik kazasında hayatını kaybeden Recep Yazıcıoğlu'nu model olarak seçen Baydar, "Ben de bir gün vali olmak isterim" dedi.
Kenan TAŞKIN - MERKEZ
|