Doğalgaz zammı, bakanın ısrarıyla yüzde 6.5'te kaldı
Doğalgaz fiyatları, bugünden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 6.5, sanayide yüzde 5.7 oranında artırıldı BOTAŞ, nakit akışı gereği yüzde 8.6 zam yapılmasını isterken, Enerji Bakanlığı yüzde 6.5'i yeterli gördü.
Akaryakıt, tüp ve oto gazın ardından doğalgaza da BOTAŞ tarafından zam yapıldı. Doğalgaz fiyatları, bugünden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 6.5, sanayide yüzde 5.7 oranında arttırıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), doğalgazın dağıtımı gerçekleştiren belediyelerin aldığı iletim ücretlerini konutta 1.5 puan, sanayide 1 puan düşürme kararı nedeniyle söz konusu zam tüketiciye yüzde 5 olarak yansıyacak. Petrol fiyatları ile kurda görülen artışı bir süreden bu yana doğalgaza yansıtmayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, maliyet artışının sürmesi nedeniyle mevcut fiyat politikasını sürdürmekte zorlandı. Haziran ayı doğalgaz fiyatları için mayısta Enerji Bakanlığı'nda yapılan toplantılarda BOTAŞ, doğalgazda yüzde 15-16 düzeyinde bir artışın gerekli olduğuna dikkat çekmişti. BOTAŞ, 1 Haziran'dan başlamak üzere her ay 5'er puan olarak yapılacak artışlarla zam gereğinin ortadan kaldırılmasını önermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, haziran ayında zam yapmamayı uygun bulmuştu.
BOTAŞ'IN TALEBİ BOTAŞ, nakit akışı açısından 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yüzde 8.6 oranında zam yapılmasını gündeme getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in teknik ekibi, bu oranı yüksek bularak, konutlarda yüzde 6.5 oranında zamda karar kıldı. BOTAŞ'tan alınan bilgiye göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere yapılan düzenlemeyle konutlara satılan doğalgazın metreküpü 207 bin 130 liradan 220 bin 523 liraya, sanayi abonelerine verilen doğalgazın metreküpü de 209 bin 565 liradan 221 bin 633 liraya yükseltildi. Doğalgazın Botaş'tan çıkış fiyatlarına KDV, ÖTV ve dağıtım payları eklendikten sonra tüketiciye ulaşacak rakamlar dağıtım şirketleri bazında belirlenecek. Bir konuta ayda yaklaşık 80-100 milyon liralık doğalgaz faturası geldiğine işaret eden uzmanlar, soğuk havaların 5 ay sürdüğü dikkate alındığında faturanın önümüzdeki kış aylarında çok ağır olacağını, bu nedenle artık insanların doğalgazı yeterli ölçüde kullanamayabileceğini belirtiyorlar.