|
|
|
|
Elinin hamuruyla erkekleri solladı
Türkiye'nin ilk kadın otel aşçısı İskoçyalı Lorraine Sinclair, yemek yapmayı seven diğer kadınlara da cesaret vereceğine inanıyor
Büyük restoran ve otellerin mutfaklarında genellikle erkek şefler görmeye alışığız. Oysa İstanbul'da ilk kez bir otel, mutfağını bir kadına teslim ederek bu görüntüyü değiştirmeyi başardı. Maslak'taki Mövenpick Hotel'in executive chef'i (başaşçı) olarak işe başlayan İskoçyalı Lorraine Sinclair, bu işte kadınların da en az erkekler kadar başarılı olduğunun bir kanıtı. Mutfak sevdasının, "Yoktan varederek çok güzel yemekler yapardı" diye anlattığı büyük annesinden geldiğini söyleyen Sinclair, aşçı olmaya daha 7-8 yaşındayken karar vermiş. Glasgow College of Food Technology'de dört yıl boyunca yemek pişirme üzerine eğitim gören İskoçyalı şef, 1988 yılında İngiltere'de çeşitli catering firmalarında başladığı profesyonel yaşamına İtalya, İngiltere, Bahreyn ve Güney Kore'de devam etmiş. Dünya Kupası'ndan bir ay önce Güney Kore'ye giden ve artık futboldan nefret ettiğini söyleyen Sinclair; "Ama Türkiye'nin Güney Kore'yi yendiği maç çok güzeldi" diyor. İtalya'da çalışırken Akdeniz mutfağını öğrenen 32 yaşındaki başarılı şef, yarattığı mönülerde de bu mutfağın ağırlıkta olduğunu söylüyor. Asya, Thai ve Malezya mutfaklarından esintiler de Sinclair'in mönülerinde zaman zaman yer alabiliyor. Mövenpick'teki Azzur Restoran'ın mönüsünü yüzde 90 oranında değiştirmeyi planlayan Sinclair, Türkler'in de damak tadına çok uyduğunu düşündüğü Akdeniz mutfağı ağırlıklı bir mönü hazırlamayı hedefliyor. Şimdiye kadar İngiltere Kraliçesi'ne, Bahreyn Kralı'na ve Güney Kore başbakanına yemek yapan başarılı aşçı, ülkemizde de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer için yemek yapmanın çok hoşuna gideceğini söylüyor. Lorraine Sinclair'in Türkiye macerası, üç yıl Güney Kore'de kaldıktan sonra Asya dışında bir yerde çalışmaya karar vermesiyle başlamış. İnternet üzerinden çeşitli yazışmalar yaptıktan sonra Mövenpick Hotel İstanbul'da karar kılan başarılı aşçıya, "İstanbul'un sizdeki imajı nasıldı?" diye sorunca şu cevabı alıyoruz: "Tatil yeri. Çünkü ailemden ve arkadaşlarımdan birçok kişi İstanbul'a tatile gelmişti."
Kadınlar Ülke Değiştirmiyor Türkiye'de bir otel mutfağının başına geçen ilk kadın şef olmanın çok hoş bir şey olduğunu düşünen Lorraine Sinclair, bunun şef olmak isteyen diğer kadınlara da cesaret vereceğini ve "Eğer o yaptıysa ben de yaparım" diyeceklerini düşünüyor. Türkiye'de olmasa bile Avrupa'da kadın şefler olduğunu söyleyen Sinclair, onların da ülke dışına çıkmak istemediklerini anlatıyor: "Bunun nedeni de ülkelerinde daha güvende olduklarını düşünmeleri. Güvenden kastım da yasal haklar. Yabancı bir üllkede aniden işten çıkarılınca ne yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Ama kendi ülkenizde yasal haklarınız oluyor." Sinclair'in ise böyle korkuları yok. Kendisini çingenelere benzeten başarılı şef, farklı ülkeler, kültürler tanımayı, gezmeyi çok sevdiğini anlatıyor. "Peki siz korkmuyor musunuz?" sorumuza ise espiriyle karışık şu cevabı veriyor: "Benim gibi 1.80 boyunda dev gibi bir kadını ne korkutabilir ki!"
Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|