THY'ye yerli simülatör
Dünyada tam uçuş simülatörü yapabilen 15 şirketten biri olan Havelsan, Türk Hava Yolları'nın filosuna katacağı yeni uçakların simülatörünü yapmaya talip
Yıllardır uçak alımı yapmayan ve filosuna 57 yeni uçak katmaya hazırlanan Türk Hava Yolları, yeni simülatörlere ihtiyaç duyacak.Türkiye'nin en büyük yazılım ve teknoloji şirketi olan Ankara merkezli Hava Elektronik AŞ (Havelsan), Türk Hava Yolları ile üç önemli konuda işbirliğine hazırlanıyor. Dünyada tam uçuş simülatörü tasarımını yapabilen firmalardan birisi olan Havelsan, ileri teknoloji kabiliyetini THY'nin simülatör ihtiyacının karşılanmasında kullanmaya hazırlanıyor. Havelsan, yeni similatör yapımının yanı sıra, mevcut simülatörlerinin modifikasyon ve modernize edilmesi konusunda da THY ile çalışmak istiyor. Şu anda Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki 10 adet simülatör ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki simülatörlerin idame ve işletmesini yapan Havelsan, aynı hizmeti Türk Hava Yolları'na da verebilecek kapasiteye sahip.
SİMÜLASYON TEKNOLOJİ MERKEZİ Havelsan, iki yıl önce 3 milyon dolar yatırım yaparak Ankara'da Simülasyon Teknoloji Merkezi kurdu. 80 mühendis ve 90 teknisyenin çalıştığı merkezde en son Güney Kore Hava Kuvvetleri için CN-235 uçak simülatörü üretildi. Uçak üzerindeki avionic adı verilen elektronik ünitelerin onarım ve bakımlarını da yapabilen Havelsan, 7 yılda büyük bir teknolojik birikim kazandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın F-16 uçaklarının avionickleri ile atış kontrol radarlarının bakım ve onarımıda Havelsan labaratuvarlarında yapılıyor. Havelsan, THY uçaklarına da aynı hizmeti vermeyi planlıyor. THY yetkilileri ile görüşmeleri sürdüren Havelsan, öncelikle avionic onarımlar konusunda işbirliğini başlatacak. İşbirliğinin ilerleyen günlerde daha da geliştirilmesi hedefleniyor. Hava Kuvvetleri'nin tüm lojistik ihtiyaçlarının otomosyonu ve entegrasyonunu kapsayan Hava Bilgi Sistemi'ni geliştiren Havelsan, benzer ihtiyaçları olan THY'ye de bu konuda hizmet vermeyi planlıyor.
SİMÜLATÖR NEDİR? Askeri ve sivil havacılıkta simülatörler çok önemli bir unsur. Pilotların uçuş eğitimlerinin önemli bir kısmı simülatörlerde yapılıyor. Simülatörler çok değişik sınıflara ayrılıyor. Pilotların gerçek uçaktaymış gibi eğitilmelerini sağlayan tam uçuş simülatörlerine D seviyesi simülatör adı veriliyor. Tam uçuş simülatörü, gerçek uçağın neredeyse birebir aynısı olan bir kokpit, dış dünyadaki görüntüleri aslına çok yakın uyarlayan bir gösterim sistemi, uçağın aerodinamik modelinin bulunduğu ve uçak sistemlerinin davranışlarını simüle eden ana simülasyon yazılımı gibi birçok alt-sistemden oluşuyor. Böyle bir simülatör, tüm mekanik altsistemlere ilaveten, yaklaşık 20 adet çok tecrübeli yazılım ve elektronik mühendisinin ortalama 30 ay çalışması ile ortaya çıkıyor. Havelsan'ın üretmekte olduğu 'D' Seviyesi simülatörde eğitilen bir pilot, direk olarak uçakta uçuşa başlayabiliyor, uçağı uçurabiliyor. Simülatörün maliyeti de 20-40 milyon dolar arasında değişiyor. Havelsan aynı teknolojide ve aynı mühendislik kabiliyetlere sahip simülatörleri diğer ülkelerde yapılanlara oranla üzde 25 daha ucuza mal ediyor.
|