Biraz Akdeniz biraz Arap esintisi
Kilometrelerce uzanan zeytin ağaçları, üzüm bağları ve 3 bin yıllık medeniyetiyle Tunus, her yıl 5 milyon turisti ağırlıyor
3bin yıllık medeniyet, masmavi bir deniz, şirin beyaza boyalı evleri, mavi pencereleri, zeytin ağaçları ve palmiyeler... Arap ve Akdeniz karışımı bir ülke Tunus. Roma, Bizans, Fenike, Arap ve Osmanlı medeniyetlerinin kesiştiği bu kuzey Afrika ülkesinde denize yaklaştıkça renkler değişiyor, Afrika ve Arap ruhu yerini Akdeniz'e bırakıyor. Kilometrelerce uzanan zeytin ağaçları, üzüm bağları ve palmiyeler güneye inilince yerini çölün kumlarına bırakıyor. Son yıllarda turizmde atağa kalkan 10 milyon nüfusa sahip Tunus, her yıl 5 milyon turisti ağırlıyor. 1956 yılına kadar Fransa'nın egemenliği altında olan Tunus'ta halen Fransız kültürünün etkileri hakim. Ülkenin resmi dili Arapça ve Fransızca. Kurulan her dört satır cümlenin ikisi Fransızca ikisi Arapça. Sokaklardaki tabelalarda da yine Fransızca ve Arapça yazıyor. İstanbul'dan Tunus Havayolları uçağına bindiğinizde bu Akdeniz ve Arap kültürünün egemen olduğu ülkeye 2 saat 30 dakikada ulaşıyorsunuz. Ülkenin yüzde 90'ı Müslüman. Ama özellikle yeni jenerasyon kızlar ve erkekler modern yaşamın simgesi adeta.
ERKEKLER KAFEDE Ülke nüfusunun 2 milyonu başkent Tunus'ta yaşıyor. Başbakanlık ve bakanlık binaları Tunus'un merkezinde. İstanbul'un kalbi nasıl Beyoğlu'nda atıyorsa, Tunus'un kalbi de adını Tunus'u bağımsızlığa kavuşturan Bourguiba'dan alan Bourguiba Caddesi'nde atıyor. Katolik kilisesi, eski bir tiyatro ve 4-5 yıldızlı otellerin yer aldığı caddede kafelerden sokaklara taşan masa ve sandalyeler hala Fransız kültürünü yansıtıyor. Ama kafelerde oturanların yüzde 90'ı erkek! "Kadınlar nerede?" diye soruyorum, kadınların büyük bir bölümünün çalıştığını, çalışmayanın ise gelip caddede bir kafede oturmak yerine evde oturmayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Dükkanlarda sıkı bir pazarlık yaptığınız takdirde 45 Tunus dinarı olarak size önerilen herhangi bir şeyi 10 veya 5 dinara alabiliyorsunuz. Bu arada Tunus'a gidecekler için bir tavsiye: Para birimleri Tunus dinarı. Banka ve otellerde exchange yapılabiliyor. Ama exchange fişinizi sakın çöpe atmayın, aksi takdirde ülkeden ayrılırken yeniden dolar veya euro almak istediğinizde hiçbir işlem yapamıyorsunuz. Tunus'un merkezinde dikkati çeken bir başka şey ise Cumhurbaşkanı Ben Ali'nin resimleri. Cumhurbaşkanının fotoğrafları kafelerden, meydanlara kadar her yeri süslüyor. Tunus'un başkenti Tunus'tan birkaç kilometre uzaklaştığınızda Tunus'- un en eski şehri Carthage'ya ulaşıyorsunuz. Carthage, "yeni şehir" anlamına geliyor. Ama 3 bin yıldan daha eski bir şehir. Bizans, Roma ve Fenikeliler Carthage'yı yıllarda mesken etmişler. Bu eski üç medeniyetin kalıntıları eskiden kilise olan ama ve şimdi müze olarak kullanılan Carthage Müzesi içinde yürüdüğünüz yeşillik içindeki yollar da görülüyor.
İnci Döndaş - HABER MERKEZİ
|