Bal şekerlense bile besin değerini korur
"Balparmak" uzmanları, balın kristalleşmesinin doğal olduğu konusunda uyarıyor. "Şekerlenme" olarak bilinen kristalleşme, doğal balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesiyle oluşuyor
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi bal; besleyici değeri yüksek, tamamıyla doğal bir besin maddesi. Balın 100 gramı, ortalama 325 kalori sağlıyor ve bu yönüyle, enerji ihtiyacı fazla olan her yaştan kişi için ideal bir besin maddesi. Balın enerji değeri; yüksek dozda içerdiği dekstroz (üzüm şekeri) ve levülozdan (meyve şekeri) geliyor.
HER DERDE DEVA Balın beslenmedeki önemini sağlayan ise, içerdiği kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot gibi minerallerle; pantotenik asit, B1, B2, B6, C ve K vitaminleri ile bazı enzimleri içeren zengin yapısı. Balın pek çok hastalıkta kuruyucu ve tedavi edici olduğu, tıp uzmanlarınca da kabul ediliyor. Bal; yara ve yanıkların tedavisinde kullanılıyor. Difteri, boğmaca, grip, verem, kalp, karaciğer, mide, bağırsak, sinir sistemi ve bazı cilt hastalıklarında olumlu etkileri saptanan balın, kabızlığı giderdiği, kanı temizlediği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, damar sertliğine iyi geldiği biliniyor. Şekerlenme, yani kristalleşmenin, tüketicinin merak ettiği konuların başında geldiğini belirten Balparmak Kalite Kontrol Müdürü Aslı Sunay, "Kristalleşme, doğal balın glikoz oranı bakımından doymuş hale gelmesiyle oluşur, normaldir. Sanıldığı gibi; bala şeker katılmasından ya da balın bozulmasından kaynaklanmaz. Kristalleşmede, çiçeklerin türü, balın kovandan erken ya da geç alınması, balın içerdiği polen ve partikül miktarı, ambalaj, deponun nem ve sıcaklığı gibi pek çok faktör rol oynuyor" diyor.
|