|
|
Bodrum'un kalbini artık bu merkez koruyor
Türkiye'de açık kalp cerrahisi ameliyatlarını dünya vitrinine taşıyacak olan merkez, Bodrum Universal Hastanesi'nde kuruldu. Merkez, Bodrum'a 27 ülkeden by-pass turizmini de başlatacak.. Merkez kurulmadan önce; Bodrum, Fethiye ve Datça'da, kalp krizi geçiren her 100 kişiden 40'ı, acil müdahale için 350 km. uzaktaki en yakın il olan İzmir'e giderken, yolda hayatını kaybediyordu...
Kış döneminde 1 milyon, yaz aylarında ise 4- 5 milyon nüfusa sahip Bodrum Yarımdası'nda yaşayanların kalp sağlığı sorunu çözümlendi. Toplam 87 bin 500 metrekarelik alana sahip bölgenin ilk kalp damar cerrahisi merkezi, Bodrum Universal Hastanesi'nde faaliyete geçti. Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Muğla'nın dünya çapındaki ilçeleri, Bodrum, Milas, Yatağan, Fethiye, Marmaris, Datça, Köyceğiz, Kavaklıdere, Ula ve Ortaca'nın nüfusu yaz aylarında 5'e katlanıyor. Uluslararası tıp kriterlerine göre, Bodrum Yarımadası'nda, kalp hastalığı riski taşıyan 40 yaş üstü kişi sayısı yaklaşık 50 bin. Riskli kişi sayısı, yaz sezonunda 150-200 bini buluyor. Bu kişilerin 10'da birinin yani 5-6 bininin ise, tedavi olabilmeleri için koroner anjiyo çektirmeleri gerekiyor. En az 2 bini mecburen diğer yöre hastanelerine gidiyor. Geri kalan 3 bini, mali gücü olmadığı için tedavi şansını yitiriyor. Bunlardan en az 500'üne ise, acil ameliyat gerekiyor.
İNSANA HİZMET KUTSALDIR Universal Hospital Bodrum, Türkiye'de 60 hastane sahibi, 'Hastane İmparatoru' lakabıyla tanınan Dr. Azmi Ofluoğlu'na ait. 2000 yılından beri faaliyette olan hastane, kalp ve damar cerrahisi merkezi ile öncelikle acil vakalara hizmet vermeyi hedefliyor. Bodrum ve çevresi ile Yunan adalarına sağlık hizmeti sunan hastane, hem turizme hem de sağlığa yapılmış önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor. Merkezi kuran Prof. Dr. Ayhan Özdemir, daha önce üç kez aynı misyonu üstlenen, 45 kalp cerrahı yetiştirmiş bir bilim adamı. Prof. Dr. Özdemir, insana hizmet etme misyonunu şöyle anlatıyor: "Bu ameliyatlar başından itibaren sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'e lokalize oldu. İnsanın olduğu her yerde hizmet verilmeli. Hizmetin en büyüğü ise, acil vakalar. Burada hedefimiz her türlü damar ameliyatlarını, doğumsal kalp ameliyatlarını yapmak, kapak hastalıklarını tedavi etmek, koroner by-pass, büyük damarlara ait yırtılmaların tedavisini ve girişimsel kardiyoloji işlemlerini yapmak. Türkiye'de, birçok hastanede ameliyat olabilmek için açıktan para verenler var. Kişinin parası yoksa, üniversitede asistanlar ameliyat ediyor. Sosyal güvencesi olanlardan da ek ücret isteniyor. Bu para, açık kalp ameliyatları için 3 milyar, anjiyolar için 500 milyon-1 milyar lira. Biz burada hiç kimseden ek ücret talep etmeden, herkese eşit davranacağız. Bana bu konuda güvence veren Sayın Ofluoğlu'na minnet borçluyum. Çünkü o da benim gibi, insana hizmeti kutsal sayıyor."
İLK DÖRT SAAT HAYATİ ÖNEM TAŞIR Bodrum Yarımadası civarında yaşayan yaklaşık 1 milyon kişinin yüzde 98'i sosyal güvenceye sahip. Yaklaşık yüzde 40'ı Bağ-Kur'lu, yüzde 45'i SSK'lı, geri kalanı ise, Emekli Sandığı mensubu. Yazın bölgeye gelen turistlerin yüzde 100'ü ise özel sağlık güvencesine sahip. Ama bölge insanı başta olmak üzere, bölgeye gelen turistler bile kalp hastalıkları söz konusu olduğunda hastane hastane sürünüyor. En yakın merkez İzmir'de olduğu için 350 km. yol kat ederken, büyük bölümü hayatını kaybediyor. Acil vakalarda ilk sırayı ani kalp krizleri alıyor. 40 yaşın üstünde akut kalp krizi geçirme riski yüzde 15-20'lerde. Kalp krizi geçiren kişilerin yüzde 7'si, sağlık kuruluşlarına varamadan hayatını kaybediyor. Prof. Dr. Özdemir, "Eğer ani kalp krizi geçiren bir kişi, tam teşekküllü bir hastaneye ilk dört saat içinde ulaşabilirse, yapılacak müdahale ile hayatta kalma oranları yüzde 97'ye kadar çıkıyor. Kalbinde herhangi bir sakatlık kalmama oranı ise yüzde 85'lere ulaşıyor. Hastanemizde başlayan bu hizmet işte bu yüzden önemli" diyor.
|