|
|
Çocuklar pasif sigara tiryakisi
Evinde sigara içilen çocuklar; astım, tüberküloz, alerji gibi risklerle karşı karşıya kalıyor. Anne karnında yetersiz beslenenleri ise, çocukluk döneminden başlayan aşırı kilo sorunu bekliyor. Çocuğunu sağlıklı büyütmek isteyenlerin bilinçli davranması şart
Türkiye, göğüs hastalıkları açısından şanssız bir konuma sahip. Bu şanssızlık, en çok çocukları etkiliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşının alt uzmanlık dallarından biri de; çocuk göğüs hastalıkları uzmanlığı. Marmara Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı, aynı zamanda fakültede Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı'nın kurucusu olan Prof. Dr. Elif Dağlı, ailelere yönelik mesajlar veren, meslek yaşamını özellikle sigara ile mücadeleye, sigaranın çocuklar üzerindeki zararlı etkilerini anlatmaya adamış bir bilim kadını.
ASTIM RİSKİ BAŞI ÇEKİYOR Çocuk tüberkülozunda olsun, çocuk astımları ve bronşit tiplerinde olsun, genetik faktörlerin dışında, çevresel faktörlerin de etkili olduğunu, burada da başı sigara içiminin çektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dağlı, sigara içilen bir ortamda büyüyen çocuğun, yılda 30-150 sigara içmiş gibi etkilendiğini ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, yaptığı açıklamada, sigara içilen ortamlarda bulunan çocuklarda, astım ve öksürük gibi hastalıkların yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekerek, şu uyarılarda bulunuyor: "Çevresel tütün dumanı, özellikle çocuklarda yerleşik astım riskini artırıyor. Çocukların sağlığının korunması için anne ve babaların özellikle ev ortamında sigara içmemesi gerekiyor. Rol model oldukları için çocuk, bir şekilde sigaraya özeniyor. Bir de öğretmenlerin sigaradan uzak durması önem kazanıyor ki, öğretmenlerimizin özellikle de kadın öğretmenlerin büyük bölümü sigara tiryakisi ne yazık ki. Anne ve babanın sigara içmesi, çocukların astım hastalığına daha fazla yakalanmasına neden oluyor. Özellikle ev ortamında bulunan ve dışarıya çıkmak gibi bir şansları da olmayan çocuklar, anne ve babalarının sigara dumanıyla sağlıklarını kaybediyor.
Yapılan araştırmalar sonucunda, anne ve babanın sigarayı bırakması, çocuklarda hastalık bulgularının azalmasına neden oluyor. Bazı ülkelerde, çocuklarda astım hastalığının arttığını, bazılarında ise azaldığını görüyoruz. Bu durum, sigara içimiyle ilgili. Çocukların sağlığının korunması için ailelerin, başta evler olmak üzere, çocukların bulunduğu kapalı mekânlarda sigara içmemeleri şart. Bugün, giderek büyük bir tehlike haline gelen pasif sigara içiciliği çocuklarımızın sağlığını ve geleceğini tehdit ediyor. Çocuklarımız, pasif sigara tiryakileri haline geldi. Sigaraya başlama yaşı, 11'e kadar düştü."
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENMELİ "Akciğerlerinin gelişiminde doğum öncesinde veya sonrasında sorun olan çocukların, zaman içindeki fiziksel ve zihinsel gelişimi de tam olmuyor" bu sözler Medical Park Hastanesi'nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tansu Tuskan'a ait. Dr. Tuskan, ebeveynlere yönelik tavsiyelerini şöyle sıralıyor: "İlk olarak çocuğun aşılarının tamamlanması çok önemli. Aşı ve anne sütü, çocuğun antikor üretimini destekleyen faktörlerdir. Anne sütü almayan çocuklarda alerji daha çok görülüyor. Özellikle son yıllarda, tüberküloz vakalarında da artış görüyoruz. Hepimiz bu mikroba maruz kalıyoruz ama herkes hastalanmıyor. Bazı çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf oluyor. Sosyoekonomik düzeyi zayıf olan çocuklarda, bakımsızlık, beslenme yetersizliği tüberküloz hastalığına eğilimi artırıyor. Bu hastalık, iyi tedavi edilmezse kronikleşiyor ve ilaca direnç kazanıyor. İşte o zaman, ölümcül sonuçlara varabiliyor. Tedavi edilirse, ciğerlerde iz bırakmadan iyileşiyor".
|