|
|
|
|
|
|
Huzurlu mekan yaratmak için önemli tüyolar
Bir mekanda huzur, hoş bir koku, uyumlu bir renk, yumuşak bir ses ve gözü okşayan formlarla sağlanır. Renkleri özenle seçip formların karışımına özen gösterin
Her ne kadar bir mekanın büyüklüğü ve formu kolaylıkla değişmezse de, atmosferini değiştirmek bizim elimizdedir. Alan küçük de olsa, renkler ve motiflerle bunu gerçekleştirebiliriz. Bir mekanın karakteri söz konusu olduğunda formu son derece önemlidir. Tüm köşeler, kapı ve pencere boşlukları bir bütün olarak görülmeli ve tasarlanmalıdır. Renkler ve motifler farklı boyutların algılanmasında da önemlidir. İnsanda eski bir tarihte yaşıyormuş hissini veren eski, klasik yapıların yüksek tavanları aslında benim çok hoşuma gider. Yüksek tavanlı bir alanda tavanı genelde kullanılan beyaz yerine koyu bir renge boyayarak istediğiniz yüksekliğe getirmeniz mümkündür. Lambriler de sıcak bir ortam yaratarak bu yüksekliğin giderilmesinde rol oynarlar. Küçük mekanlarda ise tam tersi açık renkler kullanarak alanı büyütebilirsiniz. Burada beyaz tavan yüksekliği artırır, tavanla duvar arasında, özellikle Fransız iç mimarların tercih ettiği beyaz bant çekme ile de farklı bir illüzyon izlenimi verilir. Upuzun ve dar bir alanı duvarı koyu bir renkle boyayarak kendimize doğru yakınlaştırabiliriz. Dar bir giriş için parkenin enlemesine döşenmesi bu açıdan daha doğru olur. Ayrı bölmelere farklı karakterler vererek bir mekanda birçok mekan oluşturabilirsiniz. Bu alanların sınırları aslında belli belirsiz gibi gözükecekse de siz bunu orada bulunan eşyaların yerleriyle tespit edeceksiniz. Bu çok ilginç bir oyundur çünkü canınız sıkıldıkça ya da yeni gereksinmeler çıktıkça eşya ve büyük objelerin yerlerini değiştirmek suretiyle yeni bölmeler yaratabilirsiniz. Hiç de monoton olmayan bir çözüm aslında! Mekanın yapısına uygun olarak bölümleyeceğiniz alanlarda örneğin, iki kolon arasına kütüphane yerleştirebilirsiniz. Bir geniş mekanın ortasına konulan dağınık yapraklı büyükçe bir bitki konularak görsel bir sınır oluşturabilirsiniz. Cama yakın kalan tarafı şık bir masa ile çalışmaya ayrılırken, içteki alan oturma grubu ile sohbet köşesine dönüşebilir. Burada bir tek mekandan bahsettiğimiz için formların çok aykırı seçilmemesi ya da aykırı seçilecekse, gözün kolayca algılayabileceği noktasal bütünlükler bulunmalıdır. Örneğin, çalışma masası lambasının şapkası ile oturma bölümündeki ayaklı lambanın şapkası birbirlerini tamamlamalı. Aksi halde kopuk kopuk alanlar ortaya çıkacağından bu mekanda rahatsız olabilirsiniz. Biraz hayal gücünüzü kullanarak kocaman bir çatı katında hem kendi çalışma alanınızı, hem de bir oyun alanını aynı anda tasarlayıp çok amaçlı bir yer haline dönüştürebilirsiniz. Bence bilardo masası orijinal bir bölme olabilir. Yatma bölümü de büyük bir boy aynası ile bölünüp, diğer taraf okuma köşesi haline getirilebilir. Bu arada paravanlar da iyi bir bölücü elemandır. Kolay taşınırlığı ve boyutsal hafifliğinden dolayı tercih edilir.
IŞIK OYUNLARI İÇİN "VİTRAY" Yeni yapılmış, modern binalarda bile bir mekanın dört köşesinin tam dik ve düz olması neredeyse mümkün değildir. Bazı özelliği olan girintilerin içine güzel bir resmin asılması için uygun olabilir. Girintiler daha derinse, küçük bir etajer, gösterişli bir vazo veya koltuk ile zenginleştirilebilir. Bu girintinin içine sürülecek rengin çevre renkle farklı olması o bölümün daha iyi vurgulanmasını sağlar. Örneğin duvarlar yumuşak, açık pembe rengindeyse, girintinin daha koyu bir pembe ya da bordoyla boyanmasıyla derinlik hissi verebilirsiniz. Duvarlar yapı boşlukları dediğimiz kapı ve pencerelerle de kesilirler. Şayet kapınız güzel bir odaya ya da bahçeye açılıyorsa, pervazları tablo çerçevesiymişcesine özellikli boyayabilirsiniz. İçeriden baktığınızda pencerede vitray çerçeve uygulamasıyla duvarınıza güzellik katabilirsiniz. Vitray ışık oyunları için de idealdir. Mekandaki camların tamamen renkli camla kapatılması eski Türk evlerinde görülen bir özelliktir. Bugün ise bu şekil boğucu sayılsa da, bir pencerenin sizin için özelliği olan bir vitray deseni ile kaplanması oldukça hoş olabilir.
Meltem Etcheberry
|
|
|
|
|
|
|
|
|