kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kenan Onuk @ SABAH
 

Güzel müzik ve Radyo 3'ün tercihi

Ülkemizde bir süredir, Batı standartlarında çok iyi kayıtlar yapılıyor, özenli CD'ler hazırlanıyor. Asıl önemlisi, bizim sanatçılarımızın hayranlık verici yorumları bu çalışmalarla kalıcı hale geliyor. Piyanist Burçin Büke ve kemancı Tuncay Yılmaz'ın çıkardıkları yeni CD'ler hem uygun fiyatla hem de ileri kayıt teknolojisiyle piyasaya çıktı. Bunlardan ilki olan genç piyanist Burçin Büke'nin "Personal Touch" adlı albümü, rahatça dinlenebilen, klasik müziğin seçkin eserlerini bir araya getiren bir çalışma. Piyanoyu sevenler için çok tanıdık eserlerle dolu. 1977'de açılan "Harika Çocuk" sınavını kazanıp, hocaların hocası Mithat Fenmen'le piyano, İlhan Baran'la teori ve kompozisyon çalışmalarını sürdüren Burçin, 1979'da Sofya'da ilk yurtdışı konserini verdiğinde 13 yaşındaydı. Sonraki yıllarda pekçok uluslararası ödül kazandı. 2 yıl önce pekçok sanatçının hayalini kurduğu New York'taki ünlü Carnegie Hall'de verdiği konser, kentin önemli gazete ve dergilerinde geniş yer aldı.
Ünlü piyano firması Steinway & Sons sanatçısı oldu. İlk CD çalışması, 2000 yılında çıkardığı "My Dream" di. Selanik Konservatuvarı'nın düzenlediği uluslararası piyano festivaline solist ve eğitmen olarak katıldı. Burçin bu CD'sinde pekçok ünlü bestecinin eserlerini, sanki tüm bir bestenin parçaları gibi tasarlayıp, ilgiyle dinlenen bir bütünlük yaratmış. Rachmaninov'un Elegie ve Prelüd'ü, Chopin'in Mazurka ve Noktürn'lerinden birer örnek, Albeniz'in Sevillas Asturias eserinin piyano düzenlemesi, Bill Evans ve Michel Legrand'dan Ferruccio Busoni'ye kadar hemen hatırlanan melodilerle akıcı bir piyano resitali sunuyor. Tavsiye edeceğim ikinci CD, kemancı Tuncay Yılmaz'ın imzasını taşıyor. Elgar'ın op.82 Sonatı ve Cesar Franck'ın A Major Sonatı'nı piyanist Robert Markham eşliğinde seslendiriyor sanatçı. Amaral Vieira'nın, Tuncay Yılmaz'a ithaf ettiği "Novellette" adlı küçük parça, albümün final parçası. Bu CD ile ilgili olarak Fransız Nice Matin Gazetesi'ndeki yorumda, "Olağanüstü bir kemancı, kemanın genç prensi" ifadesi kullanılmış. Almanya'da Louis Spohr yarışmasında en iyi Schumann yorumcusu, Dünya Mozart yılında da 5. Keman Konçertosu ile Mozart Özel Ödülü'nü kazandı. Türkiye'yi dünyanın çeşitli merkezlerinde temsil eden genç virtüözümüz, ilk CD'sini 3 yıl önce New York'ta yayınladı. Ünlü kemancımız Ayla Erduran, onun için bakın neler söylemiş: "O, harikulade bir yetenek. Tekniği yüksek ve çok müzikal."

***

TRT Radyo-3, yayınlarını uzun yıllardır takip ettiğim çok önemli bir kurumdur. Ankara Radyosu'nun havası, düzeni, ciddiyeti, çalışanlarının yaratıcılıklarına hep hayranlık duymuşumdur. Ağırlıklı olarak klasik müzik, caz ve pop müziğinin en iyilerini çalan radyomuzun değerli yapımcılarından bir-iki isteğim olacak. Sabah saatleri, benim gibi klasik müzik meraklılarının TRT3'den vazgeçemedikleri saatlerdir. Bu müziği yeni yeni tanımaya başlayanların da bir yerlerden hatırladıkları ezgilerle karşılaştıklarında dinlemeyi sürdürdükleri Türkiye'nin en önemli radyosuna, son zamanlarda bir şeyler oldu.
Evlerinde ve otomobillerinde güne keyifle başlamak isteyenleri yoran ve dinlemekten alıkoyan tuhaf tercihler yapılmaya başlandı, özellikle sabah saatlerinde. Sevgili yapımcılar, romantik ve klasik dönemin tadına doyulmaz binlerce eserini bir yana bırakıp, dinlenmesi yorucu eserleri sabahları ısrarla yayınlamak, bindiğin dalı kesmektir. Yeni dinleyici böyle gelmez. Geçen çarşamba radyonun prime-time'ı sayılan 9.30'da başlayan Ravel'in o zor üçlüsünü acaba kaç kişi sonuna kadar dinledi? Popüler eserler yayınlamaktan bıkmamalısınız. Unutmayın ki bugün konserlere giden, klasik müziği seven insanların çoğu, TRT 3'ten, açıklamalı konser kayıtlarından yararlandıklarını, bu radyonun tam bir eğitim verdiğini özellikle vurgular. Geçmiş yıllarda özenle kurulan standartları lütfen bozmayın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cem Mansur ve önemli bir konser   / 08-05-2004
 İstanbul'da erguvan zamanı   / 01-05-2004
 Dvorak ve Mischa Maisky   / 24-04-2004
 Klasik müzikteki durağanlık aşılabilir mi?   / 17-04-2004
 Kamelyalı Kadın'ın öyküsü   / 10-04-2004
 Büyük konser salonlarına ihtiyacımız var   / 03-04-2004
 Goldberg Çeşitlemeleri'nin öyküsü   / 27-03-2004
 Dev bir opera daha   / 20-03-2004
 En güzel hediye   / 13-03-2004
 Cazda iki yeni albüm   / 06-03-2004
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Güzel müzik ve Radyo 3'ün tercihi
Ülkemizde bir süredir,...
ŞAFAK KARAMAN
Kimdi?
Rock müzik kulvarında yeni projelere imza atmak...
Perdeler festival için açılıyor
Perdeler festival için açılıyor
14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, 17 Mayıs - 4 Haziran...
Ajanda
Ajanda
Gençleri Şebnem Ferah konserinin yanı sıra pijama partisi bekliyor.
24 saat Kalamış keyfi
Süzer Plaza'daki Chocolate, Kalamış'ta bir şube açtı. Restoran,...
Teras'ta yaz sefası
Pera, gece hayatıyla her geçen gün daha da canlanıyor. Adalar'dan...
Roxy'nin sadece ilgiye ihtiyacı var
Köpeği Roxy'yi "Pako Sevgi ve Sağlık Merkezi"ne götüren Yeni Aktüel editörü...
Altın Çocuklar hayali gerçek oldu
Kimsesiz çocuklardan oluşan 45 kişilik bir koro kuran Yasemin Kumral, bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.