|
|
Kanser riskini artıran ve azaltan yiyecekler
ET YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Tavuk buğulama, tavuk rosto, tavuk şiş, balık buğulama, orman kebabı, ekşili köfte, sebzeli fırın köfte
* Risk artırıcı olanlar: Döner kebap, ızgara köfte, hamburger, kadınbudu köfte, kuru köfte, şiş köfte, şiş kebap, yağda kızarmış balık
ETLİ SEBZE YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Etli taze fasulye, etli bamya, etli bezelye, kıymalı karnabahar, kabak kalye, kabak musakka, etli kereviz, etli patates, kıymalı kapuska, kıymalı ıspanak
* Risk artırıcı olanlar: Yağda kızartılarak yapılan patlıcan yemekleri (karnıyarık, hünkarbeğendi, patlıcan musakka) Yağda kızartıldıktan sonra yapılan patates yemekleri
SEBZE, DOLMA VE SARMALAR * Risk azaltıcı olanlar: Lahana sarması, yaprak sarması, pazı sarması, kabak çiceği dolması, şalgam dolması, kereviz dolması, soğan dolması, kabak dolması, karışık dolma, patlıcan dolması, biber dolması
YUMURTA YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Yumurtalı ıspanak, yumurtalı kapuska, yumurtalı taze fasulye, menemen, yumurtalı kabak, mantarlı omlet
* Risk artırıcı olanlar: Sucuklu yumurta, kıymalı yumurta, yumurtalı hamburger, pastırmalı yumurta, yağda kızartılmış yumurta
BÖREKLER * Risk azaltıcı olanlar: Ispanaklı tepsi böreği, kabaklı tepsi böreği, lahanalı tepsi böreği, ıspanaklı saç böreği, yağı az soğan sarmısak ve sebze ile servis edilen pideler
* Riski artırıcı olanlar: Yağda kızartılarak yapılan sigara böreği, çok yağlı pişirilen kıymalı börek, yağlı, sebzesiz, kıymalı yumurtalı pideler
PİLAV VE MAKARNA YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Mercimekli bulgur pilavı, nohutlu pilav, az yağ konmuş pirinç pilavı, sebze salçalı makarna, sarmısaklı yoğurtlu mantı
* Riski artırıcı olanlar: Çok yağlı pirinç pilavları, yakılmış yağ eklenen pilav, makarna yemekleri, yağda kızartılmış mantı
ZEYTİNYAĞLI SEBZE YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Havuç, taze fasulye, taze bakla, kabak bayıldı, enginar, yağda kızartmadan yapılan imam bayıldı
* Riski artırıcı olanlar: Patates kızartma, patlıcan kızartma, biber kızartma, havuç kızartma, kabak kızartma
KURU BAKLAGİL YEMEKLERİ * Risk azaltıcı olanlar: Nohut yahni, etli, etsiz kuru fasulye, mercimek yahni, mercimek pilaki, mercimek köfte, mercimekli dolma ve sarma
ÇORBALAR * Risk azaltıcı olanlar: Kırmızı mercimek çorbası, yayla çorbası, ezogelin çorbası, bamya çorbası, tarhana çorbası
* Riski artırıcı olanlar: Sade pirinç çorbası, yakılmış yağ eklenen çorbalar
SALATALAR * Risk azaltıcı olanlar: Havuç beyaz lahana, havuç kırmızı salata, havuç marul, çoban salata, domates salatalık, karnabahar havuç, patates söğüş domates
* Riski artırıcı olanlar: Rus salatası, iyi yıkanmadan hazırlanan salatalar, hazırlandıktan sonra bekletilen salatalar
TAZE MEYVELER * Risk azaltıcı olanlar: Başta turunçgiller olmak üzere her türlü meyve
* Riski artırıcı olanlar: Yıkanmadan yenen meyveler, sıkıldıktan sonra bekletilen meyveler
TATLILAR * Risk azaltıcı olanlar: Kabak ve ayva tatlısı, aşure, şekeri pişmeye yakın eklenen sütlaç, muhallebi, yoğurt tatlısı, tahin pekmez
* Riski artırıcı olanlar: Baklava, kadayıf, tulumba, lokma, irmik ve un helvası, kremalı tatlılar, yağlı hamur tatlıları
MEZELER * Risk azaltıcı olanlar: Humus, mercimek köftesi, kısır, domates, salatalık, havuç söğüşü, yoğurtlu sebze ezmeleri, sebzeli börek, zeytinyağlı sarma
* Riski artırıcı olanlar: Çok yağlı kanepeler, havyar, yağda kızarmış köfteler, sosis, salam, dil, çok yağlı peynirler, cips
|