|
|
Beslenme biçiminiz kanseri davet etmesin
- Dengeli beslenin. - İdeal kilonuzu koruyun. - Yağ tüketimini azaltın, yağlı et yemeyin. - Yiyecekleri hazırlarken kızartma, kavurma, tütsüleme yerine fırında, buğulama, haşlama yapın. - Günlük tuz tüketiminiz beşaltı gramdan fazla olmasın. - Turşu ve salamura gibi tuzlu yiyecekleri az tüketin. - Günlük 25-30 gram posa tüketin. - Günde üç-beş porsiyon sebze, meyve yiyin. - Kabuklu yenebilen meyveleri kabuğu ile birlikte tüketin. - Sebze yemeklerini az suda veya kendi suyu ile pişirin ve hemen tüketin. - Günde iki porsiyon kuru baklagil yemekleri tüketin. - Kuru baklagillerin ıslama ve haşlama sularını dökmeyin. - Besinleri saklama koşullarına ve tazeyken tüketmeye dikkat edin. - Hazır satılan yiyeceklerin etiketlerini incelemeyi alışkanlık edinin. - Besinleri evde hazırlayıp, pişirmeyi tercih edin. - Ekmeğin kepekli olanını tercih edin. - Yiyecekleri hazırlama aşamasında domates, sarmısak, soğan, nane ve maydanoz gibi besinleri sık ve bol kullanın. - Uzun süre yüksek ısıda işleme tabi tutulan bol proteinli besinler, kanserojen maddelerin oluşumuna neden olur. Buna mutajenite denir. Eti 35 dakika süreyle ızgara yaparsanız veya beş dakika süreyle kızgın yağda kızartırsanız, kanserojen hale getirmeyi başardınız demektir. - Eti sebzelerle birlikte pişirirseniz - türlü, kıymalı taze fasulye gibio zaman kanserojen olma riskini büyük oranda önlemiş olursunuz. Eti tek başına yemek yerine, sebze ile karıştırarak yemek sağlıklıdır. - Taze sebzeleri yağda kızartmayın. Kanserojen etki oluşturabilirsiniz. - Sebze ve kuru baklagilleri yıkamadan yemeyin, pişirmeyin. Tarım ilaç kalıntılarını pişirme yolu ile yok edemezsiniz. - Pirinç, un, soğan gibi besinleri yağda kavurmayın. Protein kaybı olur. Ayrıca, kanserojen etki oluşturabilirsiniz. - Yemeklerinizi yüksek ısıda uzun süre kaynatmayın. Bu bir çok vitamin ve mineralin kaybına neden olur, kanserojen etki oluşturabilir.
|