|
|
Mesleğini sevmeyenin beli ağrıyor
Bel bölgesinde görülen iltihaplı hastalıklar, kas ve bağ incinmeleri, yanlış duruş gibi faktörler kadar, stresli iş ortamı da bel ağrısına yol açıyor. Uzmanlar mesleğini sevmeyenlerin bel sağlığını koruyamadıklarını belirtiyor
* Kadınların mı, erkeklerin mi belleri daha çok ağrır? Cinsiyetler arasında bir fark görülmüyor, ancak her beş erişkinden dördü, yaşamlarının bir döneminde önemli derecede bel ağrısı çekiyor. Belle ilgili zedelenmeler, iş yerinde çalışanlar arasında görülen toplam yaralanma ve hastalıkların yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.
* Hangi hastalıklar bel ağrısı yapar? Bel bölgesinde görülebilen iltihaplı hastalıklar, tümörler, bazı romatizmal hastalıklar gibi ciddi durumlar bel ağrısı yapabilir. Ancak bunlar bel ağrısı nedenlerinin yüzde birinden azını oluşturur. Bel ağrılarının çoğu; kas ve bağ incinmeleri, kireçlenmeler, bel kayması, bel fıtığı, yanlış duruş gibi mekanik kökenli zorlanmalara bağlı ağrılardır. Bel bölgesindeki kas, bağ, eklem, disk yapılarından birinin veya birkaçının zorlanması, incinmesi bel ağrısına yol açar. Omurgada iki bölgemizde bel ve boyun fıtığı problemi olur. Üçüncü, dördüncü ve beşinci kemikler boyunda etkilenir. Belde de üçüncü, dördüncü ve beşinci omurgalar etkilenir. En çok travmaya maruz kalan bölge bel olduğu için, mikrop oraya oturur. Grip olunca bile belimiz ağrır. İnsan üzüldüğünde adale kasılması olduğu için; psikolojik, toplumsal ve maddi sorunlar bile bel ağrısı yapar.
KRONİK AĞRILARA SICAK İYİ GELİYOR * Bel ağrılarına nasıl tanı konur? Hastanın şikâyetleri öğrenildikten sonra gerekirse düz bel filmi çektirilir. Bilgisayarlı tomografi, MR, EMG, kemik sintigrafisi, kan ve idrar tetkikleri, gerek görülürse yapılabilir.
* Bel ağrılarında tedavi yöntemleri nelerdir? Ne zaman fizik tedavi düşünülebilir? İstirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz, bel okulu, ağrı merkezlerinde uygulanan girişimsel tedavi, cerrahi tedavi olabilir. Eğer ağrı ilaca ve dinlenmeye rağmen iki haftadan uzun sürüyorsa, son dönemlerde birçok ağrı atağı olmuşsa, doktorun kararına göre fizik tedavi yararlı olabilir.
* Ne tip bel ağrılarından korkmalıyız? Başlangıç aşamasındaki bir bel ağrısı ile karşılaştığımız zaman herhangi bir mafsal gibi hareketlenmesini durdurmalıyız. Mutlaka bir istirahat olması lazım. Bel ağrılarını "siyatik ağrılı" ve "siyatik ağrısız" diye ikiye ayırabiliriz. Ağrı kalçaya veya bacağa vuruyorsa, o zaman siyatik ağrılıdır. Bel ağrılarının yalnızca yüzde 3'ü ameliyat gerektirir. Önce istirahat ve antiromatizmal denen ödem giderici ilaçların kullanılması gerekir. Üç haftalık bu ödem devresinden sonra fizik tedavi, egzersiz gibi adaleyi koruyucu hareketlerle ağrıların tedavisine gidilmelidir. Sonraki karar doktora bırakılır.
* Bele bir şey sarmak, sıcak tutmak hafif ağrı durumlarında gerçekten yararlı mıdır? Taze ağrılar için sıcak zararlıdır. Ancak defalarca tekrarlayan kronik ağrılarda sıcak faydalıdır. Anadolu'da kıyafetlerin çok kuşaklı olmasının nedeni, beli üşütme korkusudur. İnsanlar bel sorunlarını üşütmeye yorup, önlemlerini de bu şekilde almışlar.
* Regl neden bel ağrısı yapar? Bu, batında regl sırasında meydana gelen ödemin ortak sinirlere akseden ağrısıdır. Ağrı kesiciler dışında bir tedavisi yoktur. Ödem çözücü ilaçlar bu dönemde tercih edilebilir.
BELİMİZİ DOĞRU KULLANMAYI BİLMİYORUZ * Çalışanların daha çok mu beli ağrır? Bel ağrısı, Amerika'da gripten sonra en çok ekonomik maliyeti olan hastalıkların başında gelir. Yıllık 50 milyar dolar yük yaratır. İstatistikler her yıl 14 milyon Amerikalı'nın bel ağrısı nedeniyle doktora başvurduğunu gösteriyor. Bu nedenle iş yerlerinde bile önlemler alındı. Stresli işler insanlarda daha da çok bel ağrısına yol açıyor. Bu konudaki dev problem ise, belimizi nasıl kullandığımızı bilmememizden kaynaklanıyor. Bu nedenle 1980'de Amerikan anaokullarında, çocuklara belini kullanma eğitimi dersleri kondu. Nasıl çanta taşıyacaksın? Nasıl çiçek koparacaksın? Kalem tutmanın bile yanlışını ve doğrusunu gösteren şekiller basıldı. Amaç, bu konuda doğru alışkanlıkları daha çocukluk çağından kazandırmaktır.
|