Faydalı Bilgiler
Kolesterolünüz yüksekse bunları asla tüketmeyin! * Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil...)
* Kabuklu deniz hayvanları (karides, midye, kalamar...)
* Yağlı etler, sucuk, salam, sosis, pastırma, tavuk ve hindi derisi)
* Yağlı gıdalar (kaymak, krema, mayonez, çikolata ve yağlı soslar)
* Yağda kızartma ve kavurmalar
* İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar
* Alkollü içkiler, hazır meyve suları, meşrubatlar
* Tereyağı, kuyruk yağı, içyağı, margarin
* Lezzet verici olarak kullanılan et ve tavuk suyu
İshale karşı ayran içmelisiniz Yaz aylarında ishal vakalarında artış gözleniyor. İshal olunduğunda bağırsağın emme kapasitesi çok azalıyor. Aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi ishalin artmasına neden oluyor. Halk arasında düşünülenin aksine; ishal olunduğunda kolalı içeceklerin değil, ayran, yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi faydalı oluyor. Bu dönemde kaybedilen sıvının yerine konabilmesi için içecek tüketimine ekstra özen gösterilmesi gerekiyor.
Burun kanamasında ne yapmalısınız? Burun kanamasında başı arkaya doğru eğmek, kanın burun boşluğundan genize, oradan da boğaza ve gırtlağa akmasına sebep olur. Hasta kan yutabilir ve bu da mide bulantısına neden olur. Hava yoluna kan kaçarsa, şiddetli öksürük ortaya çıkabilir. Burun kanamasında baş hafif önde olmalı, burun içindeki pıhtılar zorlamadan sümkürerek temizlenmeli ve burun kanatları iki yandan sıkılarak basınç uygulanmalıdır.
Zencefil, nane çayı ve tarçın bulantıyı kesiyor Herkes yaşamının değişik dönemlerinde bulantıdan şikâyet etmiştir. Bu gibi dönemlerde kendinizi daha iyi hissetmek için bitkilerin iyileştirici özelliğinden yararlanabilirsiniz. Zencefil: Zencefilin bulantıya karşı iyi geldiği kanıtlanmıştır. Birçok insan için bir-iki fincan zencefil çayı yeterlidir. Zencefil çayı sabah bulantıları için de yararlıdır. Nane çayı: Bir fincan nane çayı mide kramplarını ve bulantıyı giderir. Tarçın: Tarçın mide bozukluğu, gaz ve ishal için mükemmeldir. Birkaç damla tarçın yağını sıcak suya damlatıp, ihtiyaç duydukça için.
|