|
|
Göz tansiyonu belirti vermeden kör ediyor
Göz tansiyonu, belirti vermeden ilerliyor, fark etmezseniz körlüğe kadar varan ağır faturalar çıkarabiliyor. Göz tansiyonuna karşı önlem almak için ise, 40 yaşından sonra düzenli olarak her yıl muayene olmak yeterli
Gözünüzde hiçbir rahatsızlık olmadığını zannettiğiniz bir anda, kör olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer 40'lı yaşlarınızı sürüyorsanız ve ailenizde göz tansiyonu problemi olanlar varsa, doktorunuza gittiğinizde göz tansiyonunuzu da ölçtürün. Çünkü göz içi basıncınız (göz tansiyonu) belirti vermeden yükselerek, görme sinirlerinizi zayıflatabilir ve görme kaybına yol açabilir. Kontrollerinizi aksatmamanızda yarar var.
YÜZ KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aydın Yuluğ, glokomun (göz tansiyonu) yavaş seyreden, fakat sürekli ilerleyerek göz siniri tahribatına, yani görme kaybına yol açan ve karakteristik bir belirtisi olmayan kronik bir göz hastalığı olduğunu bildirdi. Prof. Dr, Aydın Yuluğ, her yüz kişiden birinde görülen hastalığın, erken teşhis edildiğinde gripten bile kolay tedavi edilebildiğini vurguladı. Yuluğ, hastalığın hiçbir belirti vermeden ilerlediği için ancak ilerlemiş dönemlerde teşhis edilebildiğini ve eğer ciddi boyutta görme kaybı varsa, sadece kalan görme duyusunun korunabildiğini ekledi. Birçok hastanın, rutin gözlük muayenesi yaptırırken kendilerinde glokom olduğunu öğrendiğini söyleyen Op. Dr. Yuluğ, 40 yaşından sonra yılda bir kez yaptırılacak çok basit bir ölçümle göz sağlığımızı kolayca koruyabileceğimizi vurguladı. Yuluğ, "Bu hastalığın belirli bir nedeni yok ama çok basit bir tedavisi var. Doktorunuz tarafından verilen bir damlayı günde sadece bir kez kullanarak, tansiyonunuzun yükselmesini engelleyebilir, göz sağlığınızı koruyabilirsiniz" dedi. Op. Dr. Aydın Yuluğ, glokomun tedavi edilmediğinde körlüğe neden olabildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu hastalık herhangi bir ağrıya, sızıya yol açmadığı için teşhisi zordur. Ancak bir kez teşhis edildikten sonra hastanın yapması gereken tek şey, kendisine verilen damlayı günde bir kez kullanmaktır. Buna rağmen birçok hasta, ağrısı olmadığı için bu damlayı kullanmaz ve tedaviyi yarım bırakır. Oysa tedavinin sürdürülmemesi körlüğe davetiyedir".
GÖZ TARAMASI YAPILMALI Op. Dr. Aydın Yuluğ, hem teşhisi hem tedavisi çok olay olmasına rağmen ülkemizde binlerce kişinin glokom hastası olduğunun farkında bile olmadığını söyledi. Ülkemizde göz taraması yapılmadığını belirten Yuluğ, "İngiltere'de sadece sağlık kuruluşları değil, tüm kurumlar bu konuyla çok ilgili. 'Görüşünüzü çaldırmayın' diyerek afişler hazırlatıp, her yere asıyorlar. Bizde de göz muayenesi yaygınlaşsa, insanlar bu hastalık yüzünden kör kalmaz" dedi.
|