|
|
Doktorlar ne diyor?
Hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemli' Beslenme uzmanları da dondurma tüketiminin artmasını destekliyor. Çocuk ve yetişkin beslenmesinde dondurmanın sağlıklı bir gıda olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Taylan Kümeli, "Dondurma; kalsiyum, karbonhidrat ve protein içerdiğinden sağlıklı bir tatlıdır. Şeker oranı düşük olduğundan, tatlı olarak yenmesi tercih edilmelidir. İçerdiği süt, vücuttaki insülin regülasyonunu düzenliyor. Menapozda tatlı ihtiyacı arttığından, hem tatlı yiyip hem de ileri yaşta kemik erimesine karşı da vücudu destekleyebilirsiniz. Ancak sağlıklı ortamda üretilmezse zehirleyici olabilir. Eğer boğazda, bademcikte sorun yoksa, sağlıklı bir çocuk ve faranjit meyili olmayan yetişkinlerin yemesinde hiçbir sakınca yok" şeklinde konuşuyor. Beslenme ve diyet uzmanı Kamile Sü ise, süt içmeyi sevmeyen çocukların kalsiyum ihtiyacının dondurma ile karşılanabileceğini belirterek, "Süt ve yoğurttan sonra en iyi kalsiyum kaynaklarından biri de dondurma. Dondurma soğuk olduğu için annelerde çekince yaratır. Ama biz doğru yedirilmesi şartıyla tavsiye ediyoruz. Ağızda döndürülerek, yalayarak yenen dondurma zarar vermez. Sadece diş çürümelerine dikkat edilmeli" diyor.
Mutluluğu artırıyor Çok yendiği zaman şişmanlatandondurma, az yendiği zamanmutluluğa mutluluk katıyor.Yaşlanmayı da önlediği düşünülen100 gram dondurmada, 135 miligramkalsiyum, 115 miligram fosfor, 100miligram sodyum, 160 miligrampotasyum, 25 gram karbonhidratbulunuyor. Dondurmada A, B, C, D ve E vitaminleri bulunuyor.
YILDIZ ATEŞ MERKEZ
|