|
|
|
|
Feci kazadan ikinci bir yaşam çıkardı
Pilot Yılmaz Ülger, 1983'te 47 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasından sağ kurtuldu. Felç olan Ülger 2.5 yılda ayağa kalkmayı başardı. THY'de çalıştı, dersler verdi ve kitaplar yazdı.
71 yaşındaki Yılmaz Ülger'in uçma tutkusu 21 yıl önce meydana gelen korkunç bir uçak kazasıyla son buldu ama o, bu facia ile hayata adeta yeniden başladı. Kullandığı uçağın olumsuz hava şartları nedeniyle Esenboğa Havaalanı yakınlarında düşmesi sonucu boynundan aşağısı felç olan Yılmaz Kaptan, isminin hakkını verdi ve yılmadı. 8.5 ay sonra hastaneden tekerlekli sandalyeyle çıktı, 2.5 yıl sonra ise koltuk değnekleriyle de olsa yürümeyi başardı. Hayata küsüp eve kapanmak yerine THY'ye yeniden iş başvurusu yaptı ve 1985'de yer hizmetlerinde eğitimci olarak işe başladı. Burada mesleki birikimini yeni nesil pilot ve hosteslere aktaran Ülger, uçak kazasından sağ olarak kurtulan ilk pilot olması dışında, THY tarihindeki pek çok ilke de ismini yazdırdı.
GELİRİ DERNEĞE GİDECEK Kazaya neden olan 'windshare fenomeni' de dahil, havacılık üzerine hepsi de Türkiye'de ilk kez kaleme alınan 7 kitap yazdı, pilot ve hosteslere bu konularda 14 yıl ders verdi. 1999 yılında emekliye ayrılan Yılmaz Kaptan, şimdi de yaşadıklarını kaleme alıyor. Ülger, 'İçimdeki Çökeltiler' adını verdiği kitabının tüm gelirini ise kendisi gibi fiziksel engelli olarak yaşamını sürdürenlere katkısı olsun diye Omurilik Felçlileri Derneği'ne bağışladı.
HEP "İYİLEŞECEĞİM" DİYORDU 16 Ocak 1983'de Trablus-Paris-İstanbul seferini Ankara'dan aktarmalı olarak yapan THY'ye ait Boeng 727 tipi 'Afyon' adlı uçak, Esenboğa Havaalanı'nın birkaç kilometre ötesinde yere çakılmıştı. Olumsuz hava şartları yüzünden meydana gelen ve uçağın basınç altında kalarak düşmesine neden olan 'windshare fenomeni' nedeniyle düşen uçakta mürettebat dahil 67 kişi vardı. Kazadan 20 kişi kurtuldu. Uçağın kaptan pilotu Yılmaz Ülger de yaralılar arasındaydı ancak kazadan sonra enkazda unutuldu ve eksi 8 derecelik havada 2,5 saat boyunca gelip birilerinin onu kurtarmasını bekledi. Oradan geçen meydan işçilerinin tesadüfen fark etmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Enkazdan minibüse kadar ayaklarından sürüklenerek taşındığı için felç olmuştu. Günlerce yoğun bakımda yatan Yılmaz Kaptan, kendine geldiğinde sadece gözlerini oynatabiliyordu. Ailesi ve doktorların yüzündeki ümitsizliği gördükçe mücadele hırsı sardı yılların pilotunu ve bir zamanlar gökyüzünde süzülürken bir yatağa mahkum olmayı kabullenemedi. Ailesine o teselli verdi sürekli. 'İyileşeceğim, hatta yeniden uçacağım' diyordu. Yeniden uçamasa da sözünde durdu ve ayağa kalktı Yılmaz Kaptan.
İMKANSIZI BAŞARDI Kazadan mucize eseri sağ olarak kurtulan Yılmaz Ülger o günleri şöyle özetliyor: "Kafama bir tasma ile 5 kilo ağırlığında demir taktılar. Boynumdaki beşinci omur kırılmıştı, bacaklarımda, sağ kolumda kırıklar vardı. Parmağımı dahi oynatamıyordum. Dış dünyayla tek irtibatım ise yattığım odanın camına yansıyan üç tane kavak ağacı ile pencereye konan güvercinlerdi. O kavak ağaçları tomurcuklandı, çiçek açtı, yeşillendi, ben hala kıpırdayamıyordum." Tam 4 ay 20 gün hiç kıpırdamadan yatan Yılmaz Kaptan, şu anki durumuna gelmesinin hiç de kolay olmadığını söylüyor ve ekliyor: "Kaslarımda tembelleşme olduğu için ilk günler oturmayı bile beceremiyordum. Oturmayı yeniden öğrenmem 28 gün sürdü. Tekerlekli sandalyeyle de olsa hastaneden çıkmayı başardım. O arada hiç yılmadım. Hergün, günde 5 kez yüzlerce cimnastik hareketi yaptım. 2,5 yıl uğraştım ve sonunda koltuk değnekleriyle de olsa yürümeyi başardım."
|
|
|
|
|
|
|
|
|