| |
|
|
Son dört yılda 50 kurban
Emniyet Genel Müdürlüğü araştırmalarına göz attım. Ortaya çıkan tablo iç karartıcı. Sonuçlara bakarsak.. Uyuşturucu kullanımından 2000 yılının başından itibaren 4 yıl içinde 50 kişi yaşamını yitirdi. Kullananların büyük çoğunluğunun yaş ortalaması ise 15-30 olarak belirlendi. Araştırmalara göre kullanım en çok büyük şehirlerde görülüyor. İstanbul, İzmir, Adana, Mersin ve Antalya'da esrar, İstanbul, Gaziantep, Antalya, Van ve Diyarbakır'da eroin, İstanbul, Ankara, Antalya, Kilis, Muğla ve Mersin'de de kokain kullanımı yaygın durumda. Aşırı dozda uyuşturucu kullanımından Türkiye genelinde en çok ölüm vakası 16 kişiyle İstanbul'da görüldü. Geçen yıl Adana'da 6, Bursa'da 4, Antalya'da 3 ve Diyarbakır'da 7 kişi, aşırı dozda uyuşturucu kullanımı nedeniyle öldü.
Esas hedef kimler? Uyuşturucuyu her yaştan kişinin kullandığına dikkati çeken yetkililer; bununla birlikte, olaylara dayanılarak hazırlanan istatistiklere göre, uyuşturucu kullananların yüzde 72.7'sini 15-30 yaş grubunda kişilerin oluşturduğunu belirtti. Aynı araştırmada, uyuşturucu kullananların yüzde 57,1'inin ilkokul, yüzde 15,7'sinin ortaokul, yüzde 11,3'ünün lise, yüzde 1,9'unun yüksekokul düzeyinde eğitim gördükleri ortaya çıktı.
Evliler var!.. Araştırmaya göre, madde bağımlılarının yüzde 57,3'ünü evliler oluşturuyor. Yapılan değerlendirmede gelir durumları orta ve düşük olan aile gruplarına ait çocukların daha çok uyuşturucu madde kullanmaya yatkın olduğu ortaya çıktı. Geçen yıl çocukları uyuşturucu kullandığı belirlenen bin 506 ailenin yarısından fazlasının düşük gelirli aileler olduğu tespit edildi. Son 4 yılda meydana gelen olaylar baz alınarak oluşturulan istatistiklerde, uyuşturucu kullandığı tespit edilen gençlerin yaklaşık yüzde 84'ünün ailesinin yanında yaşadığı anlaşıldı.
Cazip görünüyor Araştırma sonucunda, uyuşturucu tacirlerinin ailelerinin yanında kalan çocukları hedef kitle olarak gördüğü ve bu çocukları uyuşturucu bağımlısı yapmak için de cazip gibi görünen imkanlar sundukları ortaya çıktı. Erkeklerin kadınlara oranla daha fazla uyuşturucu kullandığı belirtilirken, gençlerin arkadaş gruplarının etkisi altında daha fazla kaldığı kaydedildi. Gençlerin uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında arkadaşlık, merak, eğlence ve sorunları ile mücadelede yetersiz kalmaları geliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporlarına göre, arkadaş gruplarından etkilendiği için uyuşturucuya başlayan gençlerin oranı yüzde 41.7. Bu oran, merak ile başlayanlar için yüzde 40.7, eğlence için yüzde 3.3 ve sorunları ile baş edemeyenler için ise yüzde 14.3. Şimdi niye 'milli seferberlik ilan edelim' dediğimi sanırım daha iyi anlatabildim...
|