| |
|
|
Kalbinizi bilgisayara kaptırmaya ne dersiniz?..
Tıbbi terimlere eskiden dilimiz zor dönerdi. Şimdi pek çok terimi hem rahatlıkla telaffuz edebiliyor, hem de ne mene şey olduğunu biliyoruz. Örneğin; "koroner arter" demeyi becerebildiğimiz gibi bu bölgelerde meydana gelen hastalıkların tüm dünyadaki insan ölümlerinde "bir numara" olduğunu da biliyoruz.
Bir "manyak'" alet Yüzlerce doktor arkadaşım var. Onlarla zaman zaman haber için ya da muhabbetine laflıyor, bin dolu yararlı şeyle dolduruyorum belleğimi. Bunlardan biri genç pırıl pırıl bir radyoloji uzmanı olan Doktor Mustafa Menteş. Senelerce Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışıp, sonunda İstanbul'a, Alman Hastanesi'ne transfer oldu. Tatlı diliyle her dakika vıdı vıdı yaparak, benim de taa çocukluktan arkadaşım olan patronu Azmi Ofluoğlu'nu ikna etti ve Multidedektör adlı bir "manyak" alet aldırdı hastaneye.
Sihir mi var ne?.. İşte o alet dünyada en fazla insan öldüren koroner arter hastalıklarını epey önceden keşfedip, "dikkat" çekmeye yarayan sihirli bir alet. Gözümle gittim gördüm. Tepeden tırnağa lafını hak eden bir şekilde çalışıp, beyninden batın bölgesine kadar içini dışını faaş ediyor insanın. Hem öyle siyah beyaz, ya da renkli ama yassı kadayıf tadında belirsiz suretler çıkararak değil, ressam tablosu gibi sonuçlar veriyor. Bilgisayar özürlü olduğum için ve tam olarak neyi nasıl yaptıklarını anlatamayacağım için Mustafa'dan yardım istedim. O da anlattı. Bence iyicenek dinleyin, çok lazımlı bir şey olduğunu siz de hissedin.
Sessiz düşman Mustafa hocam diyor ki; "Bizim memlekette genetik ve çevresel faktörlere bak. Sonra bu oranı diğer ülkelerle karşılaştır. Açık arayla zirve yaparız Savaş Abim. Koroner arter hastalıkları dediğin genellikle uzun bir zaman şikâyete sebep olmadan sinsi sinsi ilerler. Doktorum teşhisi koyduğunda ise artık semptomatik haller olmuştur. İlk bulgu dediğin sıklıkla enfarktüs ve ölümdür yani. Haa şimdi biz sağlığımızı tehdit eden sessiz düşmana ne yapalım dedik. Sorunun yanıtını bilgisayara saygılar sunarak verdik. Bak bu alet mesela. Çocuk çemberinin üzerinde ışık filan yanıp sönmesi gibi. Ama ne marifetli bir bilsen.
Dakika ve skor bildir!.. Kalp krizi riskine yönelik tarama testinin zirvesi olan bir yöntem bu abi. Biz bununla koroner arterlerde kireç skorluyoruz. Yani yalnızca 'Damarlarınızda kireç var mı?' sorusuna değil, varsa; bu kireç yükü aynı yaş ve cins ile karşılaştırıldığında gerçekten çok mu yüksek? Size kalp krizi açısından ne kadar artı risk getiriyor? Tedaviniz nasıl yönlendirilmeli? İleri tetkike ihtiyaç var mı? Tüm bu sorulara da yanıt veriyoruz böylelikle.
Böbrekten de anlıyor!.. Geçen gün 38 yaşında kapı gibi adamda böbrek tümörü yakaladım. Daha başından gördüğümüz için de rahat rahat kurtulacak. Onu da bu bilgisayar yaptı işte. Gel de aşık olma bu meretlere." Mustafa kardeş elimden kolumdan çekeleyip beni de zorla oturtmak istedi aletin içine ama nafile. Şimdilik naz niyaz yapıyorum da, galiba sonunda... Anlarsınız ya!..
|