|
Nasıl pişirilir?
|
|
Geçen hafta gerçekten çok güzel bir aşureyi Nesrin Esirtgen yolladı. Hiç bilmeyen hevesliler için bir aşure tarifi verelim. Semahat Arsel'in yayınladığı Eskimeyen Tatlar" kitabından: 400 gr aşurelik buğday, 125 gr kurufasulye, 125 gr nohut, 150 gr kuru kayısı, 200 gr kuru üzüm, 150 kuru incir, 1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi(tepeleme), 800 toz şeker, 5 litre su, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı gülsuyu. Üzerine(isteğe bağlı): Dolmalık fıstık, kuş üzümü, ceviz içi, kıyılmış kuru kayısı, kıyılmış kuru incir, nar taneleri, fındık. Önceden buğdayı ılık suya, kurufasulyeyi soğuk suya, nohutu da tuzlu suya basın. Sabaha nohutu, kurufasulyeyi yıkayın, ayrı ayrı haşlayıp süzün. Nohutların ince kabuklarını çıkartın. Kuru kayısı ve inciri fındık büyüklüğünde doğrayın. Aşurelik buğdayı yıkayıp süzün. Kuru üzümü ayıklayıp, ayrı bir kapta 10 dakika kaynatın ve süzün. Büyük bir tencereye su, buğday ve ayçiçek yağını koyun. Su kaynayınca altını kısıp, kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın. Buğdaylar yumuşayınca haşlanmış kuru üzümleri ilave edip orta ateşte, 5 dakika kaynatın. Koku vermesi için portakal kabuklarını da ilave edin. Nohut ve kurufasulyeyi de katıp, 5 dakika daha kaynatın. Kayısıları ve toz şekeri de ekleyin. Süt ilave edin (süt aşurenin tadını artırır ve rengini beyazlaştırır). Kıvamın koyu olmaması için akıcı kıvamda değilse, az sıcak su ilave edin. Kuru inciri de katıp 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Kıvam koyu ise az süt ilave edip karıştırın. Soğuyup üstü kabuk tutunca üzerini süsleyin.
|