|
Monitör ilanı okuma rehberi
Onlar olmadan bilgisayarın bir anlamı yok. Peki özellikleri nedir? Bu hafta sizler için monitör ilanlarının şifresini çözdük.
1 Vücut ölçüleri Bilgisayarlarımızda kullandığımız monitörlerde tıpkı televizyonlarda olduğu gibi farklı ekran büyüklüklerine sahiptir. Genelde inch üzerinden ifade edilen bu değer de monitörünüzün ekran büyüklüğünü gösterir. Günümüzde bir özellikle ev kullanıcıları için minimum düzeyde bir monitör ekran büyüklüğü genel olarak 15 inch'tir. Fakat siz ihtiyaçlarınıza göre daha büyük ekran büyüklüklerinden birini tercih edebilirsiniz.
2 Keskin gözler Monitörlerin görüntü oluşturan ekranları binlerce küçük noktadan oluşmuştur. Gördüğümüz görüntüler de bu noktalarda oluşan renkler sayesinde oluşmaktadır. Bu sebepten bu noktaların aralarındaki mesafe ne kadar az olursa o kadar keskin ve net görüntü elde etmemiz mümkün olur. Örnekteki 0,27mm oranı, oldukça iyi bir orandır. Fakat bir çok monitör modelinde bu oranın 0,28mm olarak belirlenmiş olduğunu ve ortalama bir kalite için 0,28mm'nin oldukça yeterli olduğunu da hatırlatalım.
3 Görüş alanı Monitörler bir görüntüyü belli bir çözünürlük alanı içinde yaratırlar. Bu alan ne kadar düşük bir seviyede olursa o kadar daha az keskinlikte görüntü edilir. Örneğin oyun oynarken 800x600 çözünürlükte bir ekran üzerinde oldukça kaba hatlara sahip bir grafik elde edersiniz. İlanlarda göreceğiniz çözünürlük değerleri maksimum oranları ifade etmektedir. Doğal olarak bu oran ne kadar yüksekse o kadar kaliteli görüntü elde edersiniz. Fakat bu orandan tam verim alabilmeniz yada monitörünüzü bu oranda çalıştırabilmeniz için ekran kartınızın da aynı çözünürlüğü desteklemesi gerekmektedir.
4 Hızlı gözler Gördüğünüz tüm görüntüler hızla değişen resimlerden oluşmaktadır. Hz cinsinden ifade edilen bu değer bir görüntünün saniyede kaç kez ekranda tazelendiğini ifade eder. 75Hz her ne kadar yeterli bir oran olsa da, özellikle düşük kaliteli monitörlerde gözleri oldukça fazla yorduğu bir gerçektir. Günümüz teknolojisinde en iyi tarama oranlarından biri 85Hz'dir, fakat bu oran da bir yukarıdaki maddede izah edilen çözünürlük değeri arttıkça düşebilmektedir.
5 Kusursuz sunum Bir çok monitör tüp sistemlerinden dolayı milimetrik titreme payına sahiptir. Bunu en iyi ekranınızın köşelerine bakarak anlayabilirsiniz. Titreşim payına sahip monitörler uzun süreli kullanım sonunda gözlere ciddi zararlar verebilmektedir. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte titreşimsiz monitörlerde artık standartlaşma yolundadır.
6 Yeni nesil görüntü Klasik ekran kartı çıkışlarındaki analog sinyaller yerine dijital görüntü transferi yapan DVI (Digital Video Interface) destekli bir ekran kartına sahipseniz, monitörünüze bu kaynaktan görüntü vermeniz oldukça mantıklı olacaktır. Bu daha net ve kaliteli görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
7 Dil bilgisi OSD (On Screen Display) monitörünüzde yaptığınız ayar ve değişikliklerin ekran üzerinde görsel olarak ifade edilmesi anlamına gelmektedir. Örneğin monitörünüzün parlaklık düzeyinde yapacağınız bir değişiklik size OSD yoluyla derecelendirilerek gösterilecektir. 3 dilde OSD desteği ise, yaptığınız işlemlerin birden fazla dilde ekrana yansıtılabileceğini göstermektedir.
8 Ekonomiye destek Monitörler bilgisayar bileşenleri arasında en çok enerji tüketen cihazlardır. Bu sebepten dolayı monitörlerin güç tüketimi oldukça önemli bir konudur. Kullanım dışı olduğunda bir süre sonra otomatik olarak kapanabilmesi yada görüntü sinyali gelmediği zaman güç tüketimini en aza indirmesi gibi etkenler monitörünüzün düzenli güç tüketimi yaptığını göstermektedir.
9 Düz hatlar Bilgisayar monitörleri de tıpkı televizyonlardaki gibi bir ekrana sahiptir. Bu sebepten dolayı da bir çok monitör genel olarak eski nesil televizyonlarda olduğu gibi bombeli bir ekrana sahiptir. Fakat artık günümüzde bir çok monitör en iyi görüntü kalitesi ve kullanım kolaylığı için tamamen düz ekranlara sahip olarak üretilmektedir. Düz ekranlı monitörler özellikle bilgisayar başında görsel ağırlıklı işlerle uğraşanlar için önemli bir seçimdir.
|
|
|
|
|