kapat
ON
Gündem
Mobil
Online
Rehber
Yazarlar
Ana Sayfa
SABAH
 
 
İnternetin en sağlıklı yüzü
İnternetin en sağlıklı yüzü


İnternet size sağlık sorunlarınızla ilgili olarak doktorunuza danışmadan önce bilgi sahibi olabilmenizi sağlama amaçlı pek çok kaynak sunuyor.

Her işin başı sağlık. Bu söz hayatımızın adeta ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Peki bu kadar önemli bir konuda olası sorunlarımıza çare aramak için mutlaka bir doktora görünmeli miyiz? Bu sorunun yanıtı kesinlikle "Evet" olmalı. Diğer taraftan başta internet olmak üzere, radyo, TV ve basılı yayın gibi ortamlarla ulaşılabilen alternatif bilgi kaynakları da sağlık sorunlarınız hakkında size ışık tutmaya yarıyor. Bu araçların en popüleri ise tartışmasız bir çoğunlukla tabi ki "internet" olarak karşımıza çıkıyor. İnternetin giderek artan bir hızla bir bilgi hazinesi olma özelliği taşımasının avantajlarını sağlık başlığında da görmekteyiz. Buna bir de okurlarla canlı sohbet, forum - tartışma alanlarında fikir alış verişi ve sorulara uzmanlardan anında yanıt gibi başka hiçbir mecranın sunamadığı etkileşimli olanaklar eklenince internetin bizlere bir sanal sağlık merkezi gibi hizmet etmesini sağlamamak içten bile değil.

Şifalı dağıtan adresler
He ne kadar herkesin en iyi doktoru kendisidir dense de, bu sözün sağlıklı kalmak amacıyla söylendiği gerçeğini unutmamak gerekir. Bu yüzden sağlıklı kalmak adına her türlü iletişim aracı rahatlıkla takip edilebilir. İnternet özellikle bu konuda tam bir bilgi cenneti. "Hangi besinlerde ne kadar kalori var, hangi bitkihagi hastalığa iyi geliyor, ya da hangi besinlerden uzak durmakta fayda var" gibi bilgilerle donatılmış pek çok site var. İnternette kebapçı, çiçekçi ve bar adresleri var da, eczane, doktor ve hatane adresleri yok mu? Tabi ki bu konuda da semt semt ve branşlara göre liste hizmeti veren portal sitelerle karşılaşıyoruz. Şu a için ihtiyacınıs olmasa da bir gün mutlaka gerekebilir düşüncesiyle bu tür siteleri adres defterinize şimdiden kaydetmekte büyük yarar var.

Peki ya sanal doktorlar?
Gerek ruh, gerekse fiziksel sağlığınızla ilgili sorunlarınıza çare ararken internetin de nimetlerinden faydalanmak acil şifa bulmanızda yararlı olabilir. Ancak hastalıklarda "tanı ve tedavi" konularında mutlaka gerçek anlamda bir doktora görünmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor. Yalnızca internet değil, diğer iletişim araçları kullanılarak fikirlerine başvurulan doktorlar yalnızca "sizin söylediğiniz belirtiler" doğrultusunda tavsiyelerde bulunabilir. Bu bilgileri hastalığınızla ilgili tedavi yöntemi olarak değil, bir ön bilgilendirme olarak kabul etmenizde yarar var. Zira sanal doktor şeklinde nitelendirilen ve pek çok internet sitesinden ulaşılabilen kişilerin ne sizi kapsamlı bir muayene etme şansı, ne de hastalığınıza doğru bir tanı koymaya yetkileri vardır. Bu tür sanal yardımları yalnızca "fikir alma" amaçlı kullanmanız gerekir. Zaten bu konuyla ilgili hemen her sitede mutlaka bir tıp merkezine ya da doktora görünmeniz yolunda uyarılarla karşılaşacaksınız. Dolayısıyla siz siz olun, internetin sağlık konusunda birinci görevinin "bilgi sahibi olmanızı" sağlamayı amaçladığını unutmayın.
 

ATA ÜNAL
Multimedyanın gerçek tarihi
Geçen hafta tüm dünyada büyük yankı...


TİMUR SIRT
Yemeğinizi kim yapıyor?
Elinizde tuttuğunuz bardağı, yemeğinizi...


ERDEM GÜNAY
Microsoft; "Geçersiz bir işlem yürüttü"
Geçen haftanın en ilginç olayı, kuşkusuz...


İSMAİL HAKKI POLAT
Barbarların istilası
Bugünlerde yeniden gösterime giren...


MURAT YANIKLAR
Yeni girişimci şirketler'in 7 harikası...
Türkiye, özellikle son dönemlerde meydana...


haftanın DVD'leri
BAD BOYS II
WILL Smith ve Martin Lawrence'ın rol...
Yediklerinize Dikkat
TURKCELL'İN SHUBUO servisinde Diyet SMS adı altında bir...
İnternetin en sağlıklı yüzü
İnternet size sağlık sorunlarınızla ilgili olarak doktorunuza...
Türkçe sağlık siteleri
İnternet'te haberden sonra en çok ziyaret edilen siteler, sağlık...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gündem | Telekom | Online | Rehber | Yazarlar | Ana Sayfa
Copyright © 2004- Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.