|
İnternette "cap canlı" sohbet
Bu hafta internet üzerinde en çok kullanılan sohbet programlarından biri olan mIRC'in kurulumu, kullanım detaylarını ve en çok kullanılması gereken komutlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.. mIRC sayesinde siz de sohbet sunucularına bağlanarak yeni kişiler ile tanışıp, hoşça vakit geçirebilirsiniz. Öncelikle ilk olarak programı bilgisayarınıza yüklemek için www.mirc.com adresine girdikten sonra sol taraftan "Download mIRC" butonuna basıyoruz. Karşımıza gelecek olan listede "Europe and other places" başlığı altından herhangi bir linki seçerek indirme işlemine başlayabilirsiniz. Yaklaşık 1 MB' lık kurulum programının bilgisayarınıza transfer işlemi tamamlandıktan sonra yükleme işlemine başlayabilirsiniz. Bu işlemden sonra sıra tabi ki mIRC programını açarak İnternet'te sohbetin tadını çıkarmaya geldi. nala giriş yapmanız gerekmektedir. Bildiğiniz veya sık kullanılan kanalları "mIRC Favorites" bölümüne girerek giriş yapabilirsiniz veya herhangi bir pencere içerisindeyken /join #kanalismi komutunu kullanabilirsiniz. Ayrıca sık girdiğiniz kanalları tekrar "mIRC Favorites" penceresine ekleyebilirsiniz. Gene aynı pencere içerisinde işaretleyeceğiniz "Popup Folder on Connect" seçeneği ise sunucuya her bağlandığınızda kanal listesinin karşımıza çıkmasını sağlayacaktır. Eğer bağlı olduğunuz sunucu üzerindeki bütün kanalların listesini görmek istiyorsanız herhangi bir satıra /list yazmanız yeterli olacaktır. "Channels" adında yeni bir pencerenin içerisinde bütün kanallar listelenecektir.
İLK AYARLAR! PROGRAMIN kurulum işleminin tamamlanmasının ardından bağlanacağınız sunucuda gözükmesi için bilgilerinizi girmeniz gereken bir pencere ile karşılaşacaksınız. "Nickname" yazan bölüme rumuzunuzu, "Alternative" bölümüne ise, başkalarının rumuzuyla benzerlik olması halinde devreye girecek olan yedek bir rumuz yazabilirsiniz. Bağlanmak istediğiniz sohbet sunucusunu da bu pencereden belirlemeniz mümkün. mIRC'nin son sürümünde birkaç sohbet sunucusunu aynı anda program içerisinden açmak mümkün hale getirilmiş.
KANALLAR ARASINA GEZİNTİ! SOHBET sunucularında chat yapmak veya diğer kullanıcıları görmek için ilk önce herhangi bir kanala giriş yapmanız gerekmektedir. Bildiğiniz veya sık kullanılan kanalları "mIRC Favorites" bölümüne girerek giriş yapabilirsiniz veya herhangi bir pencere içerisindeyken /join #kanalismi komutunu kullanabilirsiniz. Ayrıca sık girdiğiniz kanalları tekrar "mIRC Favorites" penceresine ekleyebilirsiniz. Gene aynı pencere içerisinde işaretleyeceğiniz "Popup Folder on Connect" seçeneği ise sunucuya her bağlandığınızda kanal listesinin karşımıza çıkmasını sağlayacaktır. Eğer bağlı olduğunuz sunucu üzerindeki bütün kanalların listesini görmek istiyorsanız herhangi bir satıra /list yazmanız yeterli olacaktır. "Channels" adında yeni bir pencerenin içerisinde bütün kanallar listelenecektir.
YENİ DERECELERİ! GENELLİKLE bir kanal içerisinde kimi rumuz, yani Nickname'lerin başında "@", "+" "." gibi işaretler göreceksiniz. Bu işaretler o kişilerin kanal yöneticileri olduklarını belirtir. Örneğin "@" işareti Operatör) operatör anlamına gelir ve bu simgeyi rumuzunun başında bulunduran kişi kanalın yöneticisi konumundadır. Kanal içerisinde en yetkili rütbelere sahip kişiler operatörlerdir. "+" işaretiyse ses (Voice) anlamına gelir ve operatörlerden sonra kanal içerisinde en yüksek yetkiye sahiptirler. Mesaj atmanın operatörler tarafından yasaklandığı durumlarda bu kişiler yazışmaya devam edebilirler.
KOMUTLAR Connect / Disconnect: IRC Sunucusuna bağlanmanızı veya bağlantınızı koparmanızı sağlar. Options: Program hakkındaki bütün değişiklikleri buradan gerçekleştirebilmeniz mümkün. Favorites: Kanal listenizin görüntülenmesini sağlar. Channels List: Sunucu üzerindeki kanalları istediğiniz ölçütlerde listeleyebilirsiniz. Scripts Editor: Bu seçenek sayesinde, menüler içinde değişiklik yapıp, programı kendinize göre uyarlayabilirsiniz. Address Book: Arkadaşlarınızın bilgilerini girebilirsiniz. Notify bölümünde rumuzunu yazacağınız arkadaşınızın kanala girdiği zaman size bir Online Timer: Zamanlayıcıyı kurarak istediğiniz saatte alarm vermesini sağlayabilirsiniz. Colors: İstediğiniz bölüme istediğiniz rengi vererek programı daha kullanışlı ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Send File: DCC ile dosya transferi gerçekleştirebilmenize yarar. Chat: Rumuzunuyazacağınız kişiye direk olarak bağlanarak sohbet yapabilirsiniz. DCC Options: Dosya gönderip almak için ayar yapabilirsiniz. Received Files: DCC ile aldığınız dosyaları görebilmenize yarar. Log Files: Arkadaşlarınız ile yaptığınız konuşmaların kaydedildiği yerdir. Notify List: Notify listenizde olan kişilerin online olup olmadıklarını buradan görebilirsiniz. URL: Konuşmalar içerisinde geçen web adreslerinin kaydedildiği yerdir. Tile: Pencereleri yatay hizalamanıza yarar. Cascade: Pencereleri paralel hizalamanıza yarar. About: Program hakkında bilgi verir.
|
|
|
|
|