|
|
|
|
Fazla kilolu olmak hamileliği engelliyor
Aşırı şişmanlık anne olmayı engelliyor. Kısırlık tedavilerine dahil edilen diyet programları ile artık pek çok kadın sadece kilo verip, ideal kiloya inerek bebek sahibi olabiliyor
Fazla kilo kadınları kısırlaştırırken, düşük ihtimalini artırıyor. Beslenme ile ilgili sorunlar erkeklerin spermlerini de olumsuz etkiliyor. Artık kısırlık tedavilerinin içinde diyet programları da bulunuyor. Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi, kilo sorunu nedeniyle kısırlık sorunu ile karşılaşan anne adayları için paket program veriyor. Zayıflama programlarından olumlu yanıt alan kadınların tüp bebek tedavisinden daha başarılı sonuçlar aldığını, hatta bir kısmının doğal yollardan hamile kalabildiğini anlatan Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, "Uygun bir beslenme tarzı ve yeterli kilo alımı, annenin sağlığı ve bebeğinin ideal gelişimi açısından büyük önem taşıyor" diyor.
DİYETLE HAMİLE KALDI Vücut kitle indeksi 25-29,9 arasında olanlar fazla kilolu', 30'un üzerinde olanlar 'obez' olarak sınıflandırılıyor. 1.65 boyundaki Şengül Sönmez işte tam da bu durumda, 90 kilonun üzerindeyken diyet programına başlamış. Yirmi iki yıldır evli olan Şengül Sönmez ile Erol Sönmez'in 20 yıl süren tedavileri, ancak bu diyet programından sonra olumlu sonuç vermiş. Şimdi Berke Işık Sönmez'i kucaklarına almanın mutluluğunu yaşıyorlar. Şengül Sönmez tam kilo ve 52 beden kıyafet giyerken başladığı tüp bebek denemesi için başvurduğu Alman Hastanesi'nde, önce diyet programına alınmış. 4 ay içinde egzersiz ve diyetle tam 25 kilo vermiş. Ardından da hamilelik gerçekleşmiş. "Kilo verince kendime güvenim geldi, hayata bağlandım ve evlilik yıldönümümüzde de hamile kaldım" diyerek yaşadığı duyguları anlatıyor Şengül Sönmez. Hamilelik dönemi boyunca toplam 10 kilo almış ve tedaviye başlamadan önceki kilosundan çok daha zayıf bir hamilelik geçirmiş. Bebeği 3,5 kilo ağırlığında, sağlıklı olarak dünyaya gelmiş. Şengül Sönmez, eski kıyafetlerini hamilelik döneminde hamile kıyafeti olarak kullandığını söylüyor. Şimdi beslenme programına doktor gözetiminde devam ediyor.
Kısırlık stresi şişmanlatıyor Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde kısırlık beslenme programına katılan ve tedavisidevam eden Zerrin Yörür ise bugünlerde hamileliğinin altıncı ayında ve yalnızca 4 kilo almış. Daha altı ay öncesi 90'lı kiloların üzerini gördüğü için, gebelik kilosu ona hiç de fazla gelmiyor. Tam 10 yıldır evli olduğunu ve dokuz yıldır bebek sahibi olabilmek için çeşitli tedaviler gördüğünü söylüyor. Bu dönemde yaşadığı stres, aldığı ilaçlar ve yemek yeme alışkanlığı onu obez olmaya yöneltmiş. Geçen yıl tedaviye başladığını, tedavinin ilk yılında, ilk denemede mikroenjeksiyon yöntemi ile çocuk sahibi olduğunu anlatıyor.
Sağlıklı beslenerek şansınızı artırın Yüzde 5- 10'luk kilo kaybı bile, yumurtlama ve gebelik şansını artırır. İdeal kiloda olmak ve sağlıklı beslenme ile gebelikte şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı ile karşılaşma oranı da düşer.
Şişmanlık doğurganlığa zarar veriyor * Adet düzensizliği yapıyor. * Kısırlık ihtimalini artırıyor. * Kısırlıkla ilgili cerrahi girişim riskini artırıyor. * Düşük riskini artırıyor. * Üremeye yardımcı tedaviyle gebelik şansını azaltıyor.
Obez olmanın gebeliğe olumsuz etkileri var * Yüksek tansiyon görülme riskini artırıyor. * Gebelik sırasında şeker hastalığı riskini artırıyor. * Gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu riskini artırıyor * Bebekte doğumsal şekil bozukluğu riskini artırıyor. * Fazla kilolu bebek doğurma riskini artırıyor. * Sezaryenle doğum riskini artırıyor. * Prematüre bebek doğurma riskini ve bebek ölümü riskini artırıyor. * Doğum süresini uzatıyor, doğum sonrası kanama miktarını artırıyor. * Doğum sonrasında, ciltte dikiş yerlerinde, rahim ağzında yara enfeksiyonu, rahim zarında iltihap ve idrar yollarında enfeksiyon riskini artırıyor.
YARIN: Embriyo yapıştırma tekniği Türkiye'de
|
|
|
|
|
|
|
|
|