|
|
Diyabetle yaşamanın sırları
Diyabetliyseniz yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor. Yeni yaşamınız hastalıkla baş etmenizi kolaylaştırırken, daha sağlıklı bir hayat sürmenizi de sağlayacak
Diyabete verilen ilk tepkileri doktorlar, "Bu gerçekten başıma geldi mi?" diye şok, "Bu doğru olamaz" şeklinde inkâr ve "Ben bunu hak etmedim" diye öfke duyguları olarak anlatıyorlar. Ardından "Artık nasıl mutlu olabilirim?", "Yanlış teşhis olmasın", "Şimdi bana ne olacak?", "Bunu hak edecek ne yaptım?" ve "Daha kötüsü ne olabilirdi?" şeklindeki duygular geliyor. Diyabete verilen ilk tepkilerin ardından, doktorlar tedavinin başarıyla yürütülmesi için yaşam tarzı değişikliği gerektiren bir program öneriyorlar. Çünkü bu hastalıkta düzenli, azar azar ve sık sık yemek, egzersiz alışkanlığını geliştirmek, hastaların yaşam kalitesini artırıyor.
HAFTADA 3 GÜN SPOR Acıbadem Sağlık Grubu İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Aslı Nar, diyabet hastalarının yaşam şeklinde değişiklik yapmasının zorunlu olduğunu ifade ediyor. Aslında diyabet hastalarına kendi kendilerinin "doktoru" olmayı öğrenmesi gerektiğini hatırlatan Nar, düzenli takibini yapan hekimlerin ve diyetisyenin yaşam değişikliğinin planlamasında yardımcı olduğunu da belirtiyor. Özellikle tip 2 diyabet hastalarının günde altı öğün, az az ve sık sık yemek yemesi gerekiyor. Dr. Aslı Nar, kan şekerinin kontrol edilmesinde 'düzenli egzersiz' yapmanın vazgeçilmez olduğuna işaret ediyor. Çünkü tip 2 diyabet hastalarında düzenli olarak yapılan egzersiz, bir süre sonra düzenli insülin salgılandığından ve varolan insülin dokular tarafından etkin bir şekilde kullanıldığından, ilaç kullanmadan yaşamayı sağlayabiliyor. Tip 2 diyabet hastaları beslenmelerine özen gösterip, haftada üç gün 30'ar dakika düzenli egzersiz yaptıkları takdirde, kan şekerinin kontrolü kolaylaşıyor. Hastalar diyabetin bir eğitim hastalığı olduğunu kabul etmeyip, önlem almadıklarında, çeşitli komplikasyonlarla karşılaşıyor.
|