kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emel'in artık bir vatanı var
Emel'in artık bir vatanı var

25 yaş büyük biriyle imam nikâhı yapılınca ölümü göze alıp Türkiye'ye kaçan Suriyeli Emel, boşandığını öğrenince dönme kararı aldı.

TÜRKİYE 'Suriyeli Emel'i henüz 15 yaşında iken zorla kendisinden 25 yaş büyük biriyle evlendirilmek istendiği için ölümü göze alarak mayın tarlasından Türkiye'ye kaçan cesur, gözü pek bir genç kız olarak tanıdı. Yaklaşık 1.5 yıldan bu yana Türkiye'de yaşayan, yediemin olarak teslim edildiği Nusaybin'deki akrabalarının yanında okuma-yazmayı bile öğrenen 17 yaşındaki Emel Yusuf (Bağlan), şimdi ailesinin yanına geri dönüyor. Tüm yaşamları aile büyükleri ve erkeklerin ağzından çıkacak bir söze bağlı olan yöre kadınlarından biriydi Emel Yusuf.. Yıllar önce Türkiye'den göç eden ailesiyle birlikte Suriye'de yaşıyordu. Henüz 15 yaşında olan genç kız, babası başka bir kadınla evlenerek İsviçre'ye gidince, ailenin diğer büyükleri tarafından gıyabında kıyılan imam nikahıyla 40 yaşındaki Ekrem isimli biri ile evlendirildi. Başlık parası karşılığında hiç görmediği biri ile amcalarının vekaleti ile gıyabında evlendirildiğini öğrenen Emel'in tüm dünyası yıkıldı.

ÖLÜMÜNE KAÇIŞ
Kamışlı ilçesine bağlı bir sınır köyü olan Hırbaka'da yaşayan genç kız, tel örgüleri aşıp mayın tarlasına daldı. Herkes, Emel'in bir mayına basarak parçalandığını düşünürken, genç kız mucize eseri sağ-salim Türkiye tarafındaki tel örgülere ulaştı. Sanki gizli bir güç onun görünmesini engellemiş, sınırda bekleyen onca asker genç kızı görmemişti. Emel, tel örgülere bitişik olan İpekyolu'na çıkarak, yoldan geçen ilk kamyona el etti. Nusaybinli olan kamyoncu akrabalarının tanıdığı çıkınca, genç kızı daha önce görmediği ancak sürekli isimlerini duyduğu akrabalarına ulaştırdı. Emel'in gelişi kısa sürede çevredeki komşular arasında duyuldu ve birileri durumu güvenlik güçlerine haber verdi. Genç kızı PKK'lı sanan polis, eve baskın düzenleyerek Emel'i gözaltına aldı. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Emel ve akrabaları, ifadelerinde durumu tüm çıplaklığı ile anlatınca olayın aslında bir insanlık dramı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Emel hakkında 'sınırı illegal yollarla geçmek' suçundan dava açıldı. Mahkeme, sınır dışı edilmesine karar verdi. Ancak, Emel'in ailesi, geri gönderilmesi halinde öldürülebileceğini ileri sürerek itiraz etti. Kaymakamlık ise İçişleri Bakanlığı'ndan süre istedi. Bunun üzerine Emel, yediemin olarak akrabaları olan Şerif Bağlan'ın evine yerleştirildi.

OKUMA-YAZMA ÖĞRENDİ
Emel, için artık mutlu ve huzurlu günler başlamıştı. Tek endişesi geri gönderilme korkusuydu. Okuma yazma bile öğrendi. Suriyeli Emel Yusuf'un beklediği haber kısa süre önce geldi. İmam nikahı ile zorla evlendirildiği Ekrem isimli kişi, geri dönmeyince kendisini boşamıştı. Annesi Fadile haber göndermiş ve "Kızım artık tehlike kalmadı. Bir an evvel geri dön. Seni çok özledik. Seni istemediğin biriyle kesinlikle evlendirmeyeceğiz artık" diyordu. Emel de annesini, kardeşlerini çok özlemişti. Kararını verdi, geri dönecekti. Genç kız akrabalarının da yardımı ile durumu Nusaybin Kaymakamı Ömer Ulu'ya iletti. Kaymakam Ulu, genç kız ve yanlarında kaldığı aile ile dün makamında görüştü. Kaymakam, "Emel kendisi gitmek istiyor. Onu bu aşamada biz zorla göndermiyoruz. Zaten İçişleri Bakanlığı'ndan kalması için gerekli izni almıştık. Ama Suriye'de bir tehlike kalmadığını, dönmek istediğini bildirdi. Biz de gerekeni yapıp onu göndereceğiz. Umarım bir daha böyle sıkıntılar yaşamaz" diye konuştu. İşlemler için Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen Emel Yusuf, "Türkiye'de yaklaşık 2 yıl kaldım. Burada çok güzel günlerim geçti. Türkiye'de bir ömür yaşayabilirdim. Ama annemin özlemine dayanamıyorum. Umarım ileride sevdiğim biri ile evlenerek mutlu olurum ve o kişi ile gezmek için buralara gelirim" dedi.

Mehmet Ali BULUN

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Porsche tartışması büyüyor
 Çöpte bulduğu bebek 'torunu'
 Köpeği Migi için AİHM'ye gidiyor
 Beden dersinde kalbi durdu
 Dağda gezinti faciaya dönüştü
 Öğrencinin şüpheli ölümü araştırılıyor
 Erzurum'da kar eridi, sel oldu
 Küçük Yusuf’u çığlığı kurtardı
 Ailesini tek tek boğmuş
ERDAL ŞAFAK
Dünden bugüne
Seçim turumuzun ikinci durağı insanı...
MANSUR FORUTAN
Yaratıcı dünyalar dergisi
Dergi standlarına göz atmadan...
MEHMET BARLAS
Devlet yöneticisi, örnek müteşebbis olur mu?
Çalışma...
ALİ KIRCA
Uyan Türkiye, dayan dede!
Önceki gün Ankara Esenboğa...
SAVAŞ AY
Can Tanyeli ya da Tulipomania
OL rivayet ederler ki; bir...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Yol öyküleri, Siirt notları.. (1)
Zamanında "ora"lara...
REFİK DURBAŞ
'Fair Play'e aykırı bir reklam
TRAFİK konusunda doğru...
HINCAL ULUÇ
Bizim niye yok, Sevgili Mumcu?.. Bizim niye...
Onunla gidemeyiz
Onunla gidemeyiz
17.00'de "Kalıyorum" mesajı veren Terim'i 3 saat sonra yönetim...
Cansun Luce'yi getirecek
Cansun Luce'yi getirecek
Başkanlığın en büyük adayı iddialara göre Lucescu ile el...
Erdoğan: Bereketsiz diye 1994 CHP'sini kastettim
Erdoğan: Bereketsiz diye 1994 CHP'sini kastettim
Başbakan Erdoğan CHP'nin büyük tepkisine neden olan 'Bunların kökü...
Denktaş'ı iç politika malzemesi yapmayın
Denktaş'ı iç politika malzemesi yapmayın
Kıbrıs konusunda hassas bir sürece girildiğini belirten Adalet Bakanı...
Devlete pahalı elektrik satıyor
Devlete pahalı elektrik satıyor
Sıkıntılı günler geçiren Galatasaray'ın AIG ile ipleri koparmasını...
Neredeyse Powell suçlu çıkacak!
Neredeyse Powell suçlu çıkacak!
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Abdullah Gül'e yazdığı...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Çizerler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.