| |
|
|
Destanın gündeme taşınması
İngilizler geldi, Fransızlar geldi. Afrikalı Zuaveler geldi, Hintli Gurkalar geldi. Sihler, Yahudiler, Yunanlılar geldi. Avustralyalılar, Yeni Zelandalılar (Anzaklar) geldi. "Gelmeyen" kalmadı. Ve 75 bin kişilik bir ordu Limni ile Bozcaada'da toplandı. Amaçları "Çanakkale boğazını aşmaktı." Asıl çıkarma "Gelibolu Yarımadası'na" yapılacaktı. Yapıldı da. Sonuç ise... Türk milletinin ömür boyu unutulmayacak "şeref destanıydı." Mustafa Kemal kahraman askere "size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" komutunu bu yarımadada verdi. Asker "vuruşa, vuruşa öldü." Bugünlerin değerini daha iyi kavramak için "dünü... Gelibolu'da kefensiz yatanları... Bir gül bahçesine girercesine toprağın altına girenleri" unutmamak gerek. Unutmamak da yetmez. O bölgeyi "korumak... Yarınki nesillere taşımak" gerek.
*** Gelibolu Milli Parkı 330 bin dönüm. Milli Park'ın içinde köyler bile var. Anafarta gibi, Seddülbahir gibi, Kilitbahir gibi. Her köy başlı başına bir "tarih." Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe anlattı ki: r Milli Park'ta "İnfo Center" kurulacak... Ziyaretçi ve tanıtım merkezi. r Gösteri alanları, sinema salonları olacak. r Seddülbahir ve Kilitbahir kalelerinin restorasyonu tamamlanacak. r Namazgah tabyaları müze haline getirilecek. r Tamamı şehit olan 57. Alay için şehitlerin şanına yakışır anıt dikilecek. r Kocatepe-Conkbayırı-İngiliz mezarlığı yolu genişletilecek. r Şehitlikler ihya edilecek.
*** Gelibolu "dünyanın en iyi korunan savaş alanı." Her yıl 18 Mart'ta, dünyanın her yerinden ziyaretçiler gelir. Gelibolu'yu gerçekten "ihya etmek" gerek. Ve öğrenciler için "turlar düzenlemek... Çocuklarımıza tarihi, tarihin yaşandığı yerleri gezdirerek, öğretmek."
*** Gelibolu konusu Bakanlar Kurulu'nda üç defa gündeme gelmiş. Keşke gündemden hiç düşmese.
|