Ana yatırım aracı bononun getirisi yatırım fonunu katladı
Bu yargıya, yatırım fonlarının performansını A ve B tipi olarak ele alıp, ana yatırım aracına göre kıyasladığımızda vardık. Dünkü yazımızın ve yayımladığımız tablonun ardından sektörden de aldığımız tepkiler doğrultusunda, yatırım fonlarının performansını değerlendirmeyi A ve B tipi olarak ayırdık. Portföy büyüklüğü olarak 1 milyar dolara vardıkları 1996 yılının önceki yılını ve Anadolu Ajansı'nın fon endekslerini yayımladığı 1995'i baz olarak aldık. Karşımıza beklemediğimiz bir sonuç çıktı.
A tipi fonlar başarılı İçinde asgari yüzde 25, daha sonra yüzde 51 hisse senedi bulundurulması zorunlu olan A tipi fonların performansı borsanın yüzde 50 üzerinde gerçekleşti. 1995 başında A tipi fonlara yatırılan 100 TL, 2003 sonunda 153 TL'ye yükseldi. Borsaya yatırılan 100 TL ancak 107 TL olabildi. A tipi fonların ana yatırım aracına üstünlüğü, portföyündeki bono ve repo gelirlerinden kaynaklandı.
B tipi başarısız - B tipi fonlar ise ağırlıklı olarak devlet iç borçlanma senetlerinden oluşuyor. Ele alınan 9 yıllık dönemde Hazine'nin ağırlıklı ortalama faizinin enflasyondan arındırılmış bileşik getirisi yüzde 372 çıkıyor. B tipi yatırım fonları ise bu getirinin yarısına bile ulaşamamış, 100 TL ancak 180 TL olmuş.
A tipi fonlarda yatırımcının lehine olan ve fon işleten kuruluşların bir başarısı olarak görülebilecek ana yatırım aracının üzerinde artı bir performans burada tam tersine çalışmış. Fon getirisi, bono getirisinin yarısı düzeyinde kalmış. Ancak yüksek bono getirisi ve onun yarısı düzeyindeki fon getirisinin A tipi fonlara göre bir üstünlüğü var. A tipi fonlar, içindeki hisse senetlerinden dolayı daha riskli iken getirisi yüzde 153'de kalırken, B tipi fonlar daha az riske karşı yüzde 180 getiriye ulaştı.
Talep B tipi fonlara - Bu getiri üstünlüğü de asıl talep gören fonların B tipi fonlar olmasını sağladı. 20.3 katrilyonluk yatırım fonları büyüklüğünün yüzde 96.1'i B tipi fonlara ait bulunuyor.
Buradan çıkan sonuç da, likit yatırım aracı olarak fonlara yatırım yapmak ve yüksek hazine faizinin yaklaşık yarısını kazanmak cazip olabilir. Ama o kadar. B tipi fonlar kısa vadeli yatırım aracı olmuş ve adeta reponun yerini almış.
Eğer maaşın ve çok kısa süreli olarak paranın değerlendirmesi söz konusu ise yatırım fonlarına yönelinebilir. Ancak yatırımda vade uzadıkça, ayları hatta yılları buldukça, yatırım fonu yerine ana yatırım aracı olan devlet iç borçlanma senedinin kendisine yatırım çok daha cazip. Bunun 9 yıllık anlamı reel kazancın ikiye katlanması. Fonların çarpıklığına yine sıra gelmedi. Devam edeceğim.
Sonuç- "Cami dururken mescitte namaz kılınmaz" Türk Atasözü
|